“Η μουσική έχει τη μοναδική δύναμη να περιγράφει τον εσωτερικό μας κόσμο ή τα συναισθήματα. Η μουσική μπορεί να τρυπήσει την καρδιά, δε χρειάζεται μεσολάβηση.” έγραψε ο νευρολόγος Oliver Sacks. Το καταλαβαίνετε και εσείς όταν βρίσκετε παρηγοριά ή διέξοδο στην αγαπημένη σας μουσική.
Βάσει μιας νέας ανάλυσης που έγινε ανάμεσα σε 26 διαφορετικές έρευνες από διάφορες χώρες όπως η Αυστραλία, η Αγγλία και οι ΗΠΑ, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μουσική μπορεί να βελτιώσει σε κλινικό επίπεδο την ψυχική υγεία μας.
Το συμπέρασμα των ερευνών δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Medical Association Network Open, και επιβεβαίωσε ότι “οι μουσικές παρεμβάσεις συνδέονται με σημαντικές βελτιώσεις στην ευημερία”, κάτι που μετρήθηκε μέσω τυποποιημένων δεδομένων ποιότητας ζωής.
Πιο συγκεκριμένα, επτά από τις 26 έρευνες περιείχαν μουσικοθεραπεία, οι 10 εξ’ αυτών ανέλυσαν την επίδραση της ακρόασης μουσικής, οι 8 εξέτασαν το να τραγουδά κανείς και μια ερεύνησε την επίδραση τις gospel μουσικής. Η επίδραση, μάλιστα, ήταν ίδια στους συμμετέχοντες είτε αυτοί τραγουδούσαν, έπαιζαν ή άκουγαν μουσική.
Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα συμπεράσματα που βγήκαν από την έρευνα είναι πως η επίδραση της μουσικής στην ποιότητα της ζωής είναι πολύ κοντά στα επίπεδα της ευεξίας που προσφέρει η γυμναστική και η απώλεια βάρους.
Ο αναπληρωτής καθηγητής μουσικολογίας του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας, Kim Cumio, δήλωσε μεταξύ άλλων για το αποτέλεσμα της έρευνας:
“Όταν νιώθω ότι τα πράγματα είναι λίγο δύσκολα, στρέφομαι στη μουσική όπως όλοι μας. Μερικές φορές αυτή η μουσική είναι μια σκόπιμη ηχώ του πώς νιώθω… σκοτεινός και λυπημένος. Αλλά μερικές φορές χρειάζομαι μουσική με εντελώς διαφορετικό συναίσθημα που μπορεί να με βγάλει από αυτόν τον χώρο.
Αυτό είναι το πραγματικό θαύμα της μουσικής – ότι δεν υπάρχει κανόνας για το τι είναι καλύτερο να ακούς. Πρέπει να ακολουθήσουμε την καρδιά”.