Κάθε φορά που βάζεις το σώμα σου σε κίνηση κάνεις κάτι καλό: προστατεύεις την υγεία σου. Τρέχεις; Γλιτώνεις θερμίδες και αυξάνεις τις πιθανότητες να μην σε αφήσει η καρδιά σου στα μισά του δρόμου. Σηκώνεις βάρη; Γεμίζεις με καθαρό αίμα τους μυς σου και αυξάνεις τις πιθανότητες να απολαμβάνεις το σεξ μέχρι τα γεράματα. Το μόνο δίλημμα που έχεις να λύσεις είναι αυτό: Άραγε οι δρομείς δεν απολαμβάνουν σεξ μέχρι τα γεράματα; Και μήπως οι αρσιβαρίστες δεν έχουν γερά πνευμόνια και καρδιά; Τι από τα δύο πρέπει να κάνεις; Ή μήπως και τα δυο;
Οι αναερόβιες ασκήσεις δεν απαιτούν οξυγόνο για να εκτελεστούν. Είναι σύντομης διάρκειας και απλά απαιτούν πολλή δύναμη. Αντίθετα, οι αερόβιες ασκήσεις τρώνε περισσότερο χρόνο και η προσπάθεια έγκειται στην καρδιοαναπνευστική αντοχή – κυρίως. Το πόσο σε ενδιαφέρει ή σε συμφέρει να προπονείσαι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο είναι ζητήματα που απαντώνται στις επόμενες σελίδες, ξεκινώντας από την αναερόβια προπόνηση. Κοινώς, τα βάρη.
Αναερόβια άσκηση
Οι ασκήσεις με βάρη αναπτύσοουν τη μυική δομή και τη φυσική δύναμη.
Τα πλεονεκτήματα:
> Αποκτάς δύναμη και όγκο.
> Ένας παχύσαρκος ή οκνός τύπος πιο εύκολα μπορεί να ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα με βάρη – το επιτρέπουν τα διαλείμματα ξεκούρασης ανάμεσα στα σετ.
> Αν σκέφτεσαι τα κόκκαλά σου όσο μεγαλώνεις, τα βάρη σε βοηθούν να τα προστατεύσεις – ναι, και οι άνδρες κινδυνεύουν από οστεοπόρωση.
> Με τα βάρη χάνεις λίπος. Κυρίως, επειδή γεμίζεις μυς.
> Η άρση βαρών ενισχύει τους μυς, τις αρθρώσεις και τους τένοντες, προστατεύοντας το σώμα σου από τραυματισμούς που μπορείς να πάθεις από άλλες δραστηριότητες -κουβαλήματα, αθλοπαιδιές, σεξ, πολύωρο κάθισμα στο γραφείο.
> Μπορείς να προπονηθείς με όργανα ή χωρίς. Με αλτήρες ή με το ίδιο σου το βάρος. Στο γυμναστήριο ή στο σπίτι.
Τα μειονεκτήματα:
> Δεν μπορείς να κάψεις πολλές θερμίδες στην ίδια ώρα που θα προπονηθείς τρέχοντας.
> Σου ανοίγει η όρεξη για περισσότερο λιπαρά φαγητά μετά την προπόνηση.
> Υπάρχει ένα όριο στο πόσα βάρη μπορείς να σηκώσεις. Και για να ξεπεράσεις το όριό σου πρέπει να πολεμάς για πολλούς μήνες. Αντίθετα, με το τρέξιμο, μπορείς ευκολότερα να ανεβάσεις τους στόχους σου. Ένα παραπάνω χιλιόμετρο μπορείς να το κάνεις έστω και περπατώντας. Ένα παραπάνω κιλό στη μπάρα, θα σε λιώσει.
> Λόγω του προηγούμενου, πιθανώς να οδηγηθείς σε λήψη απαγορευμένων ουσιών, που μπορούν να σε κάνουν να σηκώνεις έως και δέκα κιλά περισσότερα. Αλλά καταλήγεις junkie.
Αερόβια άσκηση
Τρία είναι τα κυριότερα είδη: κολύμβηση, ποδηλασία και τρέξιμο. Με το τρέξιμο να κυριαρχεί.
Τα πλεονεκτήματα:
> Δεν βαριέσαι ποτέ, ακόμη και όταν μόνο τρέχεις ή μόνο κάνεις ποδήλατο ή κολυμπάς. Οι ορίζοντες είναι μονίμως ανοιχτοί και η προπόνηση μπορεί να γίνει και μια καλή αφορμή ψυχαγωγίας.
> Το κάψιμο θερμίδων είναι θεαματικό και ο ιδρώτας τρέχει ποτάμι
-εκτός από την περίπτωση που κολυμπάς.
> Οι επιδόσεις βελτιώνονται πιο γρήγορα. Πιο εύκολα θα αυξήσεις τα χιλιόμετρα της προπόνησής σου, παρά τα κιλά που σηκώνιες στην μπάρα. Όσο πιο πολλά τα χιλιόμετρα τόσο περισσότερο «ανοίγουν» τα πνευμόνια. Και όσο πιο μεγάλα τα πνευμόνια, τόσο ευκολότερα καταπίνεις χιλιόμετρα.
> Αποκτάς καλή ψυχολογία. Λιγότερη χοληστερίνη. Μικρότερη πίεση αίματος. Υγιέστερο συκώτι. Δυνατότερο ανοσοποιητικό.
> Σου κόβεται η όρεξη. Με λαχανιασμένη καρδιά κι ένα στομάχι άνω – κάτω από το τρέξιμο το μόνο που ζητάς είναι κρύο νερό!
> Μπορείς να τρέξεις παντού – ακόμη και σε έναν διάδρομο. Μπορείς να ποδηλατήσεις σχεδόν παντού. Μπορείς να κολυμπάς όλο το καλοκαίρι στη θάλασσα και το χειμώνα σε πισίνα.
> Κόβεις ή μειώνεις ευκολότερα το κάπνισμα. Μετά από μια ώρα προπόνηση με βάρη ίσως ανάψεις τσιγάρο στο δεκάλεπτο. Μετά από μια ώρα τρέξιμο δεν θα θέλεις να το βάλεις στο στόμα σου ούτε τρεις ώρες αργότερα. Επιπλέον, αν θέλεις να ανέβεις επίπεδο αερόβιας ικανότητας, το τσιγάρο γίνεται ο μεγαλύτερος εχθρός σου.
Τα μειονεκτήματα:
> Οι μαραθωνοδρόμοι μπορεί και να πεθάνουν την ώρα που τρέχουν. Το ίδιο κι εσύ που τρέχεις πέντε χιλιόμετρα χωρίς να έχεις κάνει εξετάσεις στην καρδιά σου.
> Αν είσαι παχύσαρκος ή οκνός, στα 300 μέτρα θα το παρατήσεις.
> Η αποτελεσματική αερόβια άσκηση τρώει χρόνο – υπολόγισε μία ώρα τρέξιμο ή τρεις ώρες γρήγορο περπάτημα. Και επειδή είναι προπόνηση χαμηλής έντασης, δεν έχει κανένα όφελος αν την εκτελείς για μισή ώρα την ημέρα.
> Υπάρχει μια οικονομική επιβάρυνση αν αντί για τρέξιμο στη φύση επιλέξεις ποδηλασία ή κολυμβητήριο.
> Με την αερόβια προπόνηση οι μύες σου δεν αναπτύσσονται. Μπορεί το σώμα σου να στεγνώνει από λίπος, αλλά στεγνώνει και από μυς. Οπότε χρειάζεσαι υποχρεωτικά μια προπόνηση με βάρη.
Αν δεν έβγαλες ακόμη κάποιο συμπέρασμα:
Για τον μέσο άνδρα, υπάρχει χώρος και για τους δυο τρόπους προπόνησης. Όπως είπαμε και στην αρχή: κάθε φορά που βάζεις το σώμα σου σε κίνηση, κάνεις κάτι καλό: προστατεύεις την υγεία σου. Η ιδανική οδηγία, λοιπόν είναι η αυτονόητη: Τρεις μέρες αερόβια άσκηση, δυο μέρες βάρη. Σαββατοκύριακο ξεκούραση.