Quantcast
23.1 C
Thessaloniki
Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠροσωπικότητεςBSK-skipper | Θα μπορούσε να κάνει την εξωτερική πολιτική των ονείρων μας!

BSK-skipper | Θα μπορούσε να κάνει την εξωτερική πολιτική των ονείρων μας!

- Advertisment -spot_imgspot_img

Το 2000 ο Παύλος Σταυρουλάκης συνειδητοποίησε στην Κρήτη ότι είναι ευλογία να έχουμε θάλασσα παντού γύρω μας στην Ελλάδα. Είναι θησαυρός. Δεν έμεινε στα επιφανειακά, όπως το ν’ ασχοληθεί με τον τουρισμό. Ταξίδεψαν οι προσδοκίες του στο να δημιουργήσει το τέλειο σκάφος ώστε να διασχίζει τις θάλασσες. Να καλύψει δηλαδή την ανάγκη όλων μας, πριν καταλήξουμε στον τουρισμό. Να δημιουργήσει το μέσο μας, για το ταξίδι μέσω θαλάσσης.

Η επόμενη γενιά της οικογένειας πάλι, ο Αλέξανδρος και ο Γιώργος, είχε λίγο πιο μεγαλεπήβολα σχέδια. Να δημιουργήσει σκάφη από το μηδέν, που θα είναι τόσο exclusive & design affect ώστε να συγκινήσουν λάτρεις των σκαφών σε κάθε σημείο του πλανήτη. Τα σύνορα άλλωστε δεν σημαίνουν τίποτα για τη θάλασσα. Ήταν σίγουροι πως νόημα για την δουλειά τους θα είχε ν’ απευθυνθούν στην παγκόσμια αγορά. Και αυτό προσπάθησαν από την αρχή να κάνουν. Και μαντέψτε… το πέτυχαν!

-Είμαστε κοντά στο να ολοκληρωθεί η δεύτερη καραντίνα στην χώρα μας. Σε τι κατάσταση βρίσκεστε; Έχετε καταλάβει καραντίνα ή δεν σταματήσατε ποτέ να δουλεύετε;

(Αλέξανδρος)
Δεν σταματήσαμε να δουλεύουμε καθόλου -και φυσικά είμαστε πολύ προσεκτικοί για να συνεχίσουμε να δουλεύουμε. Μέσα στο ναυπηγείο εργάζονται 40 άτομα και μαζί με τους εξωτερικούς συνεργάτες είμαστε μια ομάδα 70 και πλέον ατόμων που δραστηριοποιούνται στον ίδιο χώρο. Είμαστε τυχεροί που δεν είχαμε κανένα κρούσμα έως τώρα. Γίνονται απαραίτητα τεστ ανά τακτά χρονικά διαστήματα και συνεχίζουμε, πρόσω ολοταχώς!

red dot award

-Η παγκόσμια κρίση, σε όλους τους τομείς, που προκλήθηκε εξαιτίας της πανδημίας, σας τρόμαξε για την δουλειά σας; Αναπροσαρμόστηκαν τα πλάνα σας; Πώς αποφασίσατε να κινηθείτε; 

(Γιώργος)
Όταν έρχεται κάτι τέτοιο, μεγάλο και παγκόσμιο, δεν ξέρεις πώς ν’ αντιδράσεις. Πιστεύω ότι ειδικά στην αρχή, κανείς δεν ήξερε 100% πού θα οδηγήσει όλο αυτό. Το μεγάλο μας άγχος ήταν να μην κλείσουμε -είτε λόγω κρούσματος, είτε λόγω lockdown. Το επόμενο πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε πέρσι ήταν το κλείσιμο των εργοστασίων πρώτων υλών, στην Ιταλία κυρίως. Μας δυσκόλεψε αρκετά να βρούμε τα πάντα και να ολοκληρώσουμε όλα τα σκάφη. Φέτος, ξέροντας ότι μπορεί να προκύψει ξανά το ίδιο πρόβλημα, κάναμε από πολύ νωρίς όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να είμαστε προετοιμασμένοι!

(Α)
Σε σχέση με την κεντρική ρότα και στρατηγική της εταιρείας, δεν άλλαξε κάτι. Αντιθέτως, πιστεύουμε ότι είναι μια καλή περίοδο για ακόμα πιο aggressive κινήσεις που μπορούν να μας δώσουν έντονο προβάδισμα.

-Βρισκόμαστε στην Ελλάδα, όπου η θάλασσα κυριαρχεί. Το αντικείμενό σας όμως δεν είναι καθόλου διαδεδομένο. Τολμώ να πω, ίσως είστε η μια από τις λίγες, παγκόσμια αναγνωρισμένες εταιρίες, που κάνει εξ ολοκλήρου κατασκευή σκαφών. Μπορείς να μου εξηγήσεις τους λόγους;
 
(Α)
Η εταιρεία μας ξεκινάει από το μηδέν και φτάνει έως την τελική παράδοση στον πελάτη, στη θάλασσα. Και όταν λέω μηδέν, εννοώ από την ιδέα μας, που θα γίνει σχέδιο, και θα κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου. Πράγματι είμαστε από τις λίγες εταιρείες που επιλέγουμε να κάνουμε τα πάντα σε in-house production με σχεδόν μηδαμινό outsourcing και έτσι έχουμε τον απόλυτο έλεγχο ποιότητας.

alex designs

-Ξεκινά ο πατέρας σας λοιπόν, το 2000, ένα άπειρα δύσκολο εγχείρημα. Ποιες είναι οι σκέψεις τότε; Τι κατάφερε να πετύχει; Πώς αντιμετωπίζατε την δουλειά τότε;

(Α)
Ο πατέρας μας ξεκίνησε το 2000 να φτιάχνει ένα σκάφος για να καλύψει τις δικές του ανάγκες, χωρίς να έχει στο μυαλό του ότι θα ασχοληθεί επαγγελματικά με αυτό. Μετά από μεγάλη εμπειρία ως χρήστης σκάφους, βλέπει ότι δεν υπάρχει σκάφος να τον καλύπτει και αποφασίζει πως πρέπει να αυτοσχεδιάσει. Όταν είχε σχεδόν τελειώσει το σκάφος του, διαπίστωσε ότι το κόστος που είχε δαπανηθεί ήταν μεγάλο, το σκάφος καλό και οι αποδόσεις ενδιαφέρουσες! Έτσι, ξεκίνησε η BSK Marine με το Skipper 780. Εμείς ήμασταν παιδιά τότε, αλλά από το πρώτο κιόλας σκάφος ήμασταν μέσα στην κατασκευή, προσπαθώντας να απορροφήσουμε κάθε εμπειρία, επειδή πολύ απλά μας άρεσαν τα σκάφη.

Περνάει λοιπόν από χίλια κύματα, σε μια ευαίσθητη ηλικία για εσάς. Θα μπορούσατε εύκολα να νιώθετε αποστροφή για τη δουλειά αυτή. Αλλά τι συμβαίνει τελικά; Άγνοια κινδύνου, πείσμα, ‘εκδίκηση’, πάθος, μεράκι;

(Α)
Τα σκάφη που φτιάχναμε έως το 2010 τα χαρακτηρίζω «Greek style boats». Σχεδιασμένα για το Αιγαίο και τις διακοπές μιας ελληνικής οικογένειας που ήθελε (και πολύ καλά έκανε) να πάει από νησί σε νησί και να μείνει μέσα στο σκάφος, αδιαφορώντας αν υπάρχει διαθέσιμο ξενοδοχείο! Ήταν πολύ εργονομικά, στιβαρά, άνετα, και όλα αυτά τα χαρακτηριστικά δεν συνδυάζονται εύκολα με την ωραία εμφάνιση.

Με την εκκίνηση της χρηματοπιστωτικής κρίσης αυτή η κατηγορία εξαφανίστηκε ακαριαία και οι πωλήσεις των Greek style boats μηδένισαν. Στην Ελλάδα κανείς δεν αγόραζε σκάφος και δεν ήταν κατάλληλα για να εξαχθούν. Το «άνοιγμα» ήταν μεγάλο, μιας και το ναυπηγείο ήταν σε full mode παραγωγής -και ξαφνικά, όλα σταματούν. Δάνεια, ιδιόκτητο ναυπηγείο, σκάφη stock, εργαζόμενοι, πάγια έξοδα, όλα στον αέρα! Ελάχιστοι πόροι συντήρησαν μόνο τα βασικά από το 2012 έως το 2015. Εμείς ολοκληρώσαμε με πτυχία (Αλέξανδρος: Μηχανικός-Ναυπηγός, Γιώργος: Marketing) και στρατιωτικές θητείες και μαζεύαμε δυνάμεις!

(Γ)
Πάντα πιστεύαμε στις δυνατότητές μας, είχαμε πάθος για τα σκάφη και μια ιστορία/εμπειρία που δεν θα την αφήναμε να χαθεί. Δυο ήταν τα σημαντικότερα κριτήρια που μας οδήγησαν μέχρι εδώ. Το πρώτο ήταν η όρεξη για αναγέννηση και το δεύτερο το ταλέντο του Αλέξανδρου, και η όρεξη που έχει να δημιουργεί χωρίς όρια.
Το να νιώσουμε αποστροφή δεν το σκεφτήκαμε ποτέ. Έχουμε μεγαλώσει μέσα στο ναυπηγείο, τα σκάφη, τη θάλασσα. Τολμώ να πω ότι πιο πολύ μας πείσμωσε το να πάμε στο next level, παρά να τραπούμε σε άτακτη φυγή.

BSK boat

Ποιος είναι ο δρόμος σας μέχρι να θωρακιστείτε και να είστε έτοιμοι ώστε να ν’ ασχοληθείτε αποκλειστικά με τη δουλειά του πατέρα σας, περνώντας την σε άλλο επίπεδο; Υπάρχει περίοδος, όπου μέσα από μια διαδικασία εσωτερικής αναζήτησης επιλέγετε την επιστροφή; Επίσης, επιλέγετε να ‘ψηθείτε’ σε άλλες δουλειές με σκοπό να είστε έτοιμοι όταν γυρίσετε;

(Α)
Ο δρόμος ήταν δύσκολος. Τώρα που έχουμε ξεφύγει, καταλαβαίνουμε πόσο τυχεροί είμαστε που το ζήσαμε όλο αυτό. Υπήρχε θέμα βιοπορισμού, οπότε δουλέψαμε πολύ και όχι μόνο στον χώρο των σκαφών. Εγώ έκανα design για διάφορες εταιρείες, και μεταξύ άλλων σχεδίασα ένα σύστημα που έκανε μηχανές πετρελαίου να λειτουργούν με μεταχειρισμένο βιολογικό λάδι. Εκεί δουλέψαμε μαζί με τον Γιώργο, που ήταν στο τμήμα παραγωγής της εταιρείας. Δεν αρκέστηκα όμως σ’ αυτό. Συνέχισα μ’ ένα ποδήλατο downhill -με το οποίο έτρεχα και σε αγώνες- έπιπλα υψηλής σχεδίασης κ.ά. Τότε έμαθα μόνος μου 4 σχεδιαστικά προγράμματα (Rhino 3D, SOLIDWORKS, Creo elements, Corel Draw) και έκανα ιδιαίτερα μαθήματα σχεδίασης σε παιδιά και μεγάλους. Το εντυπωσιακό ήταν ότι πάντα είχα στο μυαλό μου τι θα κάνω με το ναυπηγείο. Γνώριζα καλά ότι ήμουν σε μια μεταβατική περίοδο και μάζευα γνώση, εμπειρία, αναπτύσσοντας τυχόν κρυφά ταλέντα ίσως, για να είμαι πιο δυνατός στο άμεσο μέλλον.

(Γ)
Ο δικός μου δρόμος ήταν γενικά καλύτερος, φρόντιζε συχνά ο Αλέξανδρος για αυτό. Εκτός από την εταιρεία που δουλεύαμε μαζί, είχα αναλάβει το μάρκετινγκ σ’ ένα μικρό θέατρο στο κέντρο της Αθήνας, όπου ολοκλήρωσα και την πρακτική μου. Το 2015 -παράλληλα με τη σκληρή προσπάθεια για το πρώτο μας νέο μοντέλο- συνέχισα με το μεταπτυχιακό μου.

-Πώς μπορούν δύο νέοι άνθρωποι να δουν διαφορετικά τα πράγματα; Να δημιουργηθεί μια δυναμική, όπου θα μπορεί να τοποθετεί την σκέψη του out of the box; 

(Α)
Σε μια τέτοια δύσκολη περίοδο, εγώ κατάλαβα ότι μπορώ να πετύχω ό,τι θέλω. Μετέτρεψα τη δυσκολία σε δύναμη και πείσμα. Κατάλαβα ότι με σκέψεις «in the box» μένεις «in the box» και εγκλωβιζόμουν! Έτσι ξεκινάνε να γίνονται ευδιάκριτοι οι στόχοι και οι extreme σκέψεις για την επίτευξή τους!

(Γ)
Σ’ εμάς τους δυο κολλάει το «Το ταλέντο πετυχαίνει έναν στόχο που κανένας άλλος δεν μπορεί να πετύχει. Η ιδιοφυΐα πετυχαίνει έναν στόχο που κανένας άλλος δεν μπορεί να δει» του Arthur Schopenhauer. Αν ο Αλέξανδρος δεν έβαζε ψηλά τον πήχη συνέχεια, δεν θα ήμασταν εδώ τώρα. Εγώ απλά προσπαθούσα να βρω το πώς θα τον φτάσουμε. Βέβαια το κρυφό ταλέντο του αδελφού μου είναι πως εκεί που μόλις πας να φτάσεις τον στόχο σου, βάζει τον επόμενο. Εννοείται πιο δύσκολο!

-Χρειάζεται τύχη-συγκυρία ή πλάνο και όραμα ώστε να αποφασίσετε τι θα κάνετε στη ζωή σας; Ή μήπως ένας συνδυασμός τους;

(Α)
Εγώ πάντα πίστευα στη θέληση και το όραμα. Βάζεις στόχους και κάνεις τα πάντα για να τους πετύχεις, με πλάνο και βήμα-βήμα προφανώς. Στην περίπτωσή μου, οι στόχοι είναι πάντα πιο πάνω απ’ όσο θα μπορούσε κάποιος να φανταστεί! Χαρακτηριστικά θυμάμαι πως όταν έλεγα τους στόχους μου για τη σχεδίαση των νέων σκαφών και πού θέλω να φτάσω, με κοίταζαν περίεργα ακόμα και δικοί μου άνθρωποι! Η τύχη είναι πάντα ευπρόσδεκτη φυσικά, γιατί χωρίς αυτήν τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, αλλά και πάλι θα γίνουν!

(Γ)
Εγώ δεν θα χαρακτηρίσω τις κινήσεις μας ως αποκλειστικά επιχειρηματικές. Ο λόγος είναι ότι αν το βλέπαμε καθαρά επιχειρηματικά, δεν θα παίρναμε τα ρίσκα που έχουμε πάρει ως τώρα. Θα μας χαρακτηρίσω ως βαθιά σκεπτόμενους ανθρώπους και πάνω απ’ όλα ρομαντικούς με τη δουλειά μας. Τώρα, όσον αφορά συμπεριφορές που είδαμε, πιστεύω ότι δεν είχαν άδικο όσοι μας κοιτούσαν περίεργα. Το να λες “δείτε, είμαστε δυο νέα παιδιά -ο αδελφός μου μάλιστα με μωρό- θα κάνω το επόμενο βήμα και θ’ αφήσω τις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις μας στα Χανιά και θα πάω να νοικιάσω στην Αθήνα” λογικό είναι να σε περάσουν για τρελό. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κερασάκι στην τούρτα ήταν ότι στην τρέλα μας, μάς ακολούθησε και ο πατέρας μας.

Skipper George

Και έρχεται η ώρα σας λοιπόν! Δύσκολη περίπτωση η οικογενειακή επιχείρηση! Πόσα στάδια πρέπει να περάσεις μέχρι την καθολική αποδοχή από τους πρεσβύτερους; Επίσης, με τι χρειάζεται να θωρακίσετε τον εαυτό σας ώστε να πετύχετε αυτά που θέλετε; 

(Α)
Η οικογενειακή επιχείρηση είναι ευχή και κατάρα! Ιδανικό setup για εμάς που γίναμε μια γροθιά, πήραμε ρίσκα που σίγουρα κανένα εταιρικό συμβούλιο δεν θα ενέκρινε. Άμεσες αποφάσεις χωρίς να χάνεται δευτερόλεπτο και τα γκάζια να πιάνουν κόκκινο! Από την άλλη πλευρά, δεν είναι απαραίτητα καλά όλα αυτά, γιατί θα μπορούσαν να είχαν παρθεί λάθος βιαστικές αποφάσεις και να είχε πολύ διαφορετική τροπή όλο αυτό.
Η αποδοχή από τους πρεσβύτερους γίνεται δύσκολα, αλλά ο δρόμος είναι ένας: Να κερδίσεις την εμπιστοσύνη τους. Όταν αποδείξεις ότι μπορείς να κάνεις κάτι καλά, το πιο έξυπνο είναι να σε αφήσουν να το κάνεις! Άρα όταν εμείς οι νεότεροι πατάμε στα πόδια μας, ρισκάρουμε με ακραίες ιδέες, και η υλοποίησή τους «βγαίνει», τότε έρχεται το «Δίκιο είχες τελικά» και έχεις πάρει επάξια τη σκυτάλη.

(Γ)
Για μένα, ίσως ο σημαντικότερος λόγος που έχουμε φτάσει ως εδώ είναι ότι ο ένας συμπληρώνει τον άλλο. Σίγουρα έχουμε κάνει λάθη που τα βλέπουμε εκ των υστέρων, αλλά στη δουλειά μας κυριευόμαστε από το πάθος γι’ αυτό που κάνουμε. Μην ξεχνάμε ότι εμείς το βλέπουμε ως χόμπι, και μάλιστα είμαστε περισσότερο απαιτητικοί από να το βλέπαμε μόνο επιχειρηματικά.

Πώς προέκυψε η απόφαση να στραφείτε εξ ολοκλήρου στην εξαγωγή; Τι ανάγκες δημιουργήθηκαν;

(Α)
Στην Ελλάδα ήξεραν ότι η εταιρεία μας έχει σχεδόν κλείσει, ενώ στο εξωτερικό δεν μας ήξεραν καθόλου. Απλή στρατηγική, είναι πιο εύκολο να σε γνωρίσουν από το μηδέν παρά ν’ αποκαταστήσεις ένα φθαρμένο όνομα. Στρεφόμαστε στο εξωτερικό γνωρίζοντας ότι με το χτίσιμο του brand εκτός Ελλάδας θα έρθει και η αποδοχή στο εσωτερικό.

(Γ)
Γενικά, το σκεπτικό μας ανέκαθεν ήταν να προχωρήσουμε σε εξαγωγές, το βασικότερο όμως ήταν να φτιάξουμε ένα δίκτυο συνεργατών σε όλο τον κόσμο. Αφιερώσαμε πολύ μεγάλη προσπάθεια για να το πετύχουμε.

Πώς αναγνωρίσατε τον τρόπο για ν’ ανοίξετε αγορές του εξωτερικού; Υπήρξε κάποια καθοδήγηση;

(Α)
Αρχικά, το νέο μας προϊόν ήταν σχεδιασμένο για να εντυπωσιάσει όπου και αν πάει. Εκθέσεις, μεγάλα περιοδικά, video reviews από σημαντικούς δημοσιογράφους, internet marketing, ήταν τα σημεία που τοποθετούσαμε και το τελευταίο cent που βγάζαμε! Η μόνη καθοδήγηση ήταν ο στόχος -και φουλ αυτοσχεδιασμός!

boat on the water

Τ’ όραμά σας για το τέλειο design, όπου θα σας έφερνε και παγκόσμια αναγνώριση, προέκυψε στην πορεία ή εξαρχής είχατε αυτή την προσέγγιση; 

(Α)
Τ’ όραμά μου είναι πάντα το τέλειο design. Ό,τι και αν θέλω να σχεδιάσω, ακόμα και αν δεν είναι σκάφος, ξεκινάω με τη φαντασίωση του τέλειου design. Συνεπώς, από την αρχή η προσέγγιση ήταν ξεκάθαρη!

(Γ)
Γενικά ο αδελφός μου έχει την τάση να τελειοποιεί τα πάντα. Εγώ όμως, έχοντας βρει τα κουμπιά του αδελφού μου, του λέω ότι ο εχθρός του καλού το καλύτερο. Την επόμενη μέρα, έχει έρθει με ακόμα καλύτερο σχέδιο.

Υπάρχει τρόπος να “διαβάζεις” τις ανάγκες της αγοράς; 

(Α)
Φυσικά και υπάρχει. Σε κάθε συζήτηση με γνωστό, πελάτη, υποψήφιο πελάτη, φίλο, παίρνεις ένα feedback! Το μόνο που μένει είναι να το φιλτράρεις σωστά και να μην σχεδιάσεις αυτό που σου ζήτησε, αλλά να πας ένα βήμα παραπάνω. Τέλος, στον χώρο των σκαφών οι ανάγκες είναι διαφορετικές ανά περιοχή/χώρα.

Πάμε και λίγο στο παγκόσμιο βραβείο σχεδιασμού Red Dot, όπου θεωρείται ίσως η κορυφαία αναγνώριση σχεδιασμού παγκόσμια! Πρώτο σκάφος για το 2016 στην Ελλάδα και δεύτερο σκάφος για το 2016 παγκόσμια! Την ίδια χρονιά, στη βράβευση μηχανοκίνητου design βραβεύεται η Ferrari! Πώς φτάσατε σε όλη αυτή τη φάση; Πώς πάρθηκε η απόφαση μιας τέτοιας προσπάθειας; Και ποια η σημαντικότητα τέτοιων προσπαθειών, εάν θέλεις πραγματικά να ξεχωρίσεις;

(Α)
Υπάρχουν πολλά βραβεία σχεδίασης από πολλές εταιρείες, που μπορεί να πληρώσει κανείς και να το πάρει. Όμως στον συγκεκριμένο οργανισμό συμμετέχουν τεράστιες εταιρείες, όπως Apple, Ferrari, McLaren κ.ά. Υπάρχει επιτροπή 40 σχεδιαστών απ’ όλο τον κόσμο, η οποία κάνει αξιολόγηση με τη μέγιστη αντικειμενικότητα. Γίνεται τελετή απονομής στο Essen της Γερμανίας και είναι όλα τόσο προσεγμένα και επαγγελματικά, έτσι ώστε να θεωρείται “βαρύ χαρτί” το να έχεις ένα Red Dot Design award. Προφανώς ένα σκάφος βραβευμένο το κοιτάει κανείς με άλλο μάτι. Σίγουρα δεν είναι το μόνο κριτήριο για να αγοράσει κάποιος ένα σκάφος, αλλά ένα βραβείο τέτοιου βεληνεκούς είναι ένα ακόμα εργαλείο που βοηθάει στην αναγνωρισιμότητα.

-Εκτός από το Red Dot, ποιες άλλες διακρίσεις κατακτήσατε;

(Γ)
Το 2017 κατασκευάσαμε κατόπιν παραγγελίας ένα αγωνιστικό σκάφος που ακολουθούσε 100% τις προδιαγραφές της παγκόσμιας ομοσπονδίας αγώνων (UIM). Ήταν ένα σκάφος με κλειστό πιλοτήριο, το οποίο είχε περάσει όλα τ’ απαραίτητα τεστ και έδωσε στην BSK πιστοποιητικό εγκεκριμένου κατασκευαστή κλειστών πιλοτηρίων, κάτι που το έχουν ελάχιστες εταιρείες παγκοσμίως. Αυτό το σκάφος κέρδισε σε όποιον αγώνα και αν έτρεξε, κατακτώντας 6 μεγάλους τίτλους -3 πανευρωπαϊκά και 3 παγκόσμια πρωταθλήματα.

george stavroulakis

Πώς σας είδε η ελληνική αγορά σκαφών ύστερα από την κατάκτηση του Red Dot και των παγκόσμιων πρωταθλημάτων; Θεωρείς πως αναγνωρίστηκε η προσπάθειά σας ν’ “ανοίξετε” την ελληνική αγορά προς τα έξω;

(Α)
Κάποιοι το σεβάστηκαν, για κάποιους άλλους πέρασε εντελώς απαρατήρητο. Σίγουρα η ελληνική αγορά δεν θα μπορούσε να πειστεί εύκολα, για τους λόγους που ανέφερα και προηγουμένως. Εμείς όμως είχαμε ένα σοβαρό τίτλο για design και σοβαρούς τίτλους για τη γάστρα και τις επιδόσεις του σκάφους, έτσι ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε δυνατό marketing.

-Θεωρείς πως στην Ελλάδα υπάρχει ο επαγγελματικός θαυμασμός ως έννοια; Μπορεί να δοθεί, από έξυπνες κινήσεις ανθρώπων, κίνητρο; Να πεις δηλαδή “μπράβο ρε παιδιά, άρα και εμείς μπορούμε να προσπαθήσουμε!”;

(Α)
Θα είμαι σκληρός εδώ. Στην Ελλάδα νομίζω περισσότερο προσπαθούν να μειώσουν την προσπάθειά σου, παρά να τη θαυμάσουν. Θα ψάξουν να βρουν το λάθος, θα προσπαθήσουν να θάψουν, να λασπώσουν, παρά να πουν το «μπράβο ρε παιδιά». Γενικά με στενοχωρεί αυτό που ο κόσμος κατά κανόνα ασχολείται περισσότερο με τον διπλανό του παρά με τον εαυτό του -και εννοείται πως υποβαθμίζουν την επιτυχία σου και χαίρονται με την αποτυχία σου. Υπάρχει βέβαια και η μειοψηφία που πραγματικά χαίρεται, καμαρώνει και επικροτεί μια ελληνική προσπάθεια που αναγνωρίζεται παγκοσμίως.

Καταφέρνεις να κάνεις γνωστό το προϊόν σου στην παγκόσμια αγορά. Στη συνέχεια, μπορεί να υπάρξει καθίζηση στα επαγγελματικά σου σχέδια-όνειρα; Είναι δύσκολο να αναπροσαρμόζεις το επίπεδο των στόχων σου και ουσιαστικά να ανακαλύπτεις συνέχεια νέους στόχους; Σε μια παγκόσμια επιτυχία, υπάρχει το next level;

(Α)
Με την όρεξη και ορμή που έχουμε, η ιδέα του next level έχει έρθει πριν τελειώσει ο προηγούμενος στόχος. Γενικά είμαστε άνθρωποι με πάθος γι’ αυτό που κάνουμε, συνεπώς η μόνη και συνεχής σκέψη είναι το next level!

Ποιοι είναι πλέον οι νέοι σας στόχοι; Έχετε κάποιο project στα σκαριά, που ν’ αποτελεί την επόμενη πρόκλησή σας;

(Α)
Οι νέοι μας στόχοι είναι η επέκταση και σε άλλες κατηγορίες σκαφών. Ενώ θα συνεχίσουμε και θα αναβαθμίσουμε τη γκάμα των φουσκωτών σκαφών, θα προχωρήσουμε και σε άλλες κατηγορίες. Η πρόκληση ξεκινά με ένα μεγάλο Day-Party Boat 18,5 μέτρων!

BSK Boat

Δύο Έλληνες 33 και 27 χρόνων, αποτελούν σε τόσο νεαρή ηλικία leaders στον χώρο τους στην παγκόσμια αγορά! Αλλάζει θεωρείς τη ζωή σας; Πώς το βιώσατε; Υπήρξαν εσωτερικές διακυμάνσεις; Υπάρχει τρόπος να κρατήσεις τα πόδια σου και το μυαλό σου στο έδαφος;

(Α)
Εγώ δεν είχα, δεν έχω και δεν θέλω να έχω το μυαλό μου στο έδαφος! Έχω ένα δικό μου τρόπο έκφρασης μέσω του design, περίεργες ιδέες, μεγάλα όνειρα και πολύ κόσμο να με κοιτάει περίεργα! Ευτυχώς ο Γιώργος είναι δίπλα μου και εξομαλύνει όλο αυτό με πιο ορθολογικά επιχειρήματα, κρατώντας την ισορροπία. Οι στόχοι είναι κοινοί, οι αποφάσεις κοινές, και γενικά η κουλτούρα μας είναι τέτοια που δεν θα μας αλλάξει, όσο μεγάλη και αν είναι η επιτυχία.

 – Μπορείτε να μας αποκαλύψετε από ένα κρυφό σας όνειρο; 

(Α)
Δεν έχουμε τόσο κρυφά όνειρα. Τα φανερώνουμε για να τα κάνουμε! Ένα μεγάλο μας όνειρο -που είναι περισσότερο προσωπικό και λιγότερο επαγγελματικό- είναι η αίθουσα-προθάλαμος του ναυπηγείου με τα παιχνίδια μας. Μηχανές, αυτοκίνητα, αγωνιστικά, σκάφη, ποδήλατα, μέσα σε μια αίθουσα σαν έκθεση έργων τέχνης. Κοινό όνειρο!

(Γ)
Γενικά, τα όνειρά μας τα κάνουμε πράξη. Έχουμε πραγματοποιήσει πολλά και έχουμε ακόμα περισσότερα να πραγματοποιήσομε. Η αίθουσα-προθάλαμος είναι πιο πολύ για να έχουμε όλα αυτά τα υλικά που μας κάνουν χαρούμενους συνέχεια μπροστά μας. Αυτό που έχουμε παρατηρήσει με τον Αλέξανδρο είναι ότι και μόνο που βλέπουμε τα παιχνίδια μας, γεμίζουμε θετική ενέργεια .

bsk car

Αν είχατε μια υπερδύναμη, ποια θα θέλατε να είναι και γιατί;

(Α)
Να βλέπαμε λίγο πιο μπροστά στο μέλλον. Γενικά, μπορούμε να κάνουμε πράγματα, έχουμε την δύναμη να χτίζουμε, είμαστε χαρούμενοι. Όταν όμως πρέπει να πάρουμε αποφάσεις, να διαλέξουμε δρόμο, θα ήταν ό,τι καλύτερο να μπορούσαμε να προβλέψουμε την σωστή απόφαση.

(Γ)
Να πάγωνα τον χρόνο για 4-5 ώρες που μου λείπουν καθημερινά. Νομίζω συμφωνεί και ο Αλέξανδρος σε αυτό.

Θεωρείτε πως υπάρχει η έννοια “εργασιομανία”; Αν ναι, πώς μπορείς να ισορροπήσεις τη ζωή σου; Ή όταν αγαπάς αυτό που κάνεις χάνεις την αίσθηση του όρου ‘δουλειά’ και κατ’ επέκταση θεωρείς ότι απλώς αφιερώνεις πολλές ώρες σε αυτό που αγαπάς;   

(Α)
Ο όρος “εργασία” πάει να εκλείψει και έχει μείνει μόνο ο όρος δουλειά (δουλεία) στις μέρες μας. Πάρα πολλοί άνθρωποι δουλεύουν επειδή πρέπει, σε κάτι που δεν τους αρέσει. Δεν έψαξαν ποτέ να βρουν τι τους αρέσει, τι τους γεμίζει, απλά τους έμαθαν ότι πρέπει να δουλεύεις. Το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας το περνάμε δουλεύοντας, και εγώ βρίσκω εντελώς λάθος το να κάνεις κάτι που δεν σε γεμίζει. Εμείς κάναμε το χόμπι μας επάγγελμα και όπως καταλαβαίνεις χάνουμε εντελώς την αίσθηση του όρου δουλειά.

Περνάμε εύκολα στο level της εργασιομανίας χωρίς να το καταλάβουμε. Για να μην παραγίνει αυτό, έχω αυστηρό καθημερινό πρόγραμμα που προσπαθώ να ακολουθώ με ελάχιστες εξαιρέσεις. Το πρωί προφανώς και είμαστε στο ναυπηγείο, όμως αυστηρά το μεσημέρι εγώ γυρίζω στο σπίτι και προσπαθώ να τα βγάλω όλα από το μυαλό μου και να αφοσιωθώ σε δραστηριότητες με την οικογένειά μου. Το βράδυ που θα κοιμηθούν τα παιδιά, με την ησυχία της νύχτας ως σύμμαχο, ξεκινάει το design! Ό,τι και αν έχω σχεδιάσει (πλην κάποιων τεχνικών και όχι δημιουργικών σχεδίων) έχει γίνει βράδυ με “γρήγορη” μουσική!

Ο Γιώργος περνάει πολύ χρόνο στην παραγωγή, επομένως τις περισσότερες φορές θα μείνει πιο πολύ από εμένα στο ναυπηγείο. Γενικά έχει και εκείνος αυστηρό πρόγραμμα, μιας και είναι υπεύθυνος για τον συντονισμό της παραγωγής. Το απόγευμα ακολουθεί παρόμοιο με μένα πρόγραμμα, ενώ κάποια βράδια τ’ αφιερώνουμε σε video συναντήσεις για στρατηγικό σχεδιασμό -ημέρας, μήνα, σκάφους, ή γενικό.

george and wife

Θα ήθελα να μου πείτε 5 σκάφη που έχετε πουλήσει και σας έρχονται πρώτα στο μυαλό, καθώς και τους λόγους που σας έρχονται πρώτα αυτά!

(Α)
Κάθε σκάφος είναι παιδί μας. Από τα περισσότερα έχουμε κάτι να θυμόμαστε. Ίσως τα πρώτα σκάφη της νέας γενιάς να έχουν μεγαλύτερη σημασία για εμάς, γιατί ήταν πιο σημαντικό αυτό που πέτυχαν αναφορικά με την αναγνωρισιμότητα και το χτίσιμο του brand. Αλλά θα ήταν αδικία να μιλήσουμε για 5 και όχι για όλα!

(Γ)
Δύσκολο! Ο ρόλος μου στο ναυπηγείο είναι να παίρνω το συμβόλαιο και να δημιουργώ ένα σκάφος. Αυτό αυτομάτως με κάνει να περνάω πολλές ώρες με όλα τα σκάφη της παραγωγής. Δεν θα μπορούσα να ξεχωρίσω 5 από αυτά, αλλά σίγουρα το αγωνιστικό έχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου!

Πείτε μας ενδεικτικά κάποιους διάσημους ή διάσημες οικογένειες, που θα τους καμαρώσουμε με δικά σας σκάφη;

(Γ)
Αν και έχουμε φτιάξει σκάφη για αρκετούς ισχυρούς και επώνυμους, θα προτιμήσουμε να κρατήσουμε την ανωνυμία τους.

Λένε πως τα “όχι” χτίζουν τη διαχρονική επιτυχία… έχετε αρνηθεί ποτέ να πουλήσετε ένα σκάφος σας σε κάποιον ή δεν χρειάστηκε ακόμα; Αν πάλι έχετε αρνηθεί, γιατί έγινε αυτό;

(Α)
Έχουν υπάρξει πελάτες με παράλογες απαιτήσεις ή πελάτες που δεν εκτιμούσαν το προϊόν και πίεζαν την τιμή, αυτοί σίγουρα άκουσαν το “όχι”. Και φυσικά τα πιο στενάχωρα “όχι” είναι αυτά που είπαμε επειδή δεν θα προλαβαίναμε να παραδώσουμε τα σκάφη. Κάποιοι από αυτούς παρήγγειλαν για την επόμενη σεζόν, κάποιοι άλλοι χάθηκαν.

Είστε δυο άνθρωποι με τόση διάθεση να μοιραστείτε μαζί μας τον τρόπο για να πετύχετε, προφανώς μέσα από τα δικά σας μάτια! Νιώθω πως θέλετε πραγματικά να παρακινήσετε ανθρώπους, επιτέλους ν’ αφήσουν τα λόγια και να κάνουν πράξεις. Σκοπός της κουβέντας μας είναι να αποδημήσουμε την δική σας επιτυχία. Ν’ αποδημήσουμε το δικό σας success story και να μας πείτε αν θεωρείτε πως υπάρχει συνταγή στον δρόμο προς την επιτυχία; Επίσης, πώς ορίζετε εσείς την επιτυχία;

(Α)
Γενικά είμαι άνθρωπος που θα χαρώ να μοιραστώ όση γνώση έχω και θα το κάνω απλόχερα. Αυτό είναι το κομμάτι μας που τελικά θα μείνει. Όσο περισσότερο μοιράσεις τις γνώσεις και τις εμπειρίες σου, τόσο μεγαλύτερο σημάδι θα αφήσεις.

Η συνταγή για την επιτυχία είναι απλή: Κάνουμε αυτό που μας αρέσει, με πολλή θέληση, ξεκάθαρους στόχους στους οποίους εστιάζουμε 100% και δεν φοβόμαστε την αποτυχία. Η σκληρή δουλειά και μια σειρά από αποτυχίες και δυσκολίες θα φέρουν την επιτυχία σίγουρα.

Η επιτυχία είναι η επίτευξη των στόχων. Ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικούς στόχους, άρα είναι διαφορετική η επιτυχία!

(Γ)
Για μένα, η συνταγή για την επιτυχία είναι να θέτεις αληθινούς και κατάλληλους στόχους. Μια συμβουλή που έχω πάρει από ένα σπουδαίο άνθρωπο και την ακολουθώ πιστά είναι το “Να θυμάσαι πάντα από πού ξεκίνησες και πού θες να φτάσεις”. Το να θυμάσαι από πού ξεκίνησες, σου υπενθυμίζει τις αρχές σου και το να “πατάς στη γη”. Το να είσαι συγκεντρωμένος 100% στον στόχο σου, θα σε βοηθήσει να μην παρεκκλίνεις καθόλου απ’ αυτόν.

maurizio and alex

Αλέξανδρε και Γιώργο, πραγματικά σας ευχαριστώ τόσο πολύ για τον χρόνο σας! Για εμένα είναι πραγματικά συγκλονιστικό να κάνω μια τόσο ουσιαστική εκ βαθέων κουβέντα, με δυο ανθρώπους σαν εσάς, που καταφέρατε να χρησιμοποιήσετε προς όφελός σας την παγκοσμιοποίηση σε τόσο νεαρή ηλικία και σ’ έναν τόσο δύσκολο τομέα! Θα ευχηθώ υγεία και να καταφέρετε να κάνετε τα όνειρά σας να μοιάζουν φτωχά μπροστά σε όλα αυτά που θα πραγματοποιήσετε!

(Γ)
Και εμείς ευχαριστούμε για τη συνέντευξη, ήταν ένας τρόπος να γραφτούν πράγματα που ίσως εμπνεύσουν και άλλους.

(Α)
Εγώ θα ήθελα να δώσω μια συμβουλή: τα φτωχά όνειρα είναι βαριά έκφραση, στα όνειρα βρίσκεται το κλειδί της επιτυχίας. Να έχετε θράσος να ονειρευτείτε και θάρρος, υπομονή και επιμονή για να πετύχετε τα όνειρά σας.
 

Πληροφορούμαι πως ήδη προσπαθείς να ξεπεράσεις τα όνειρά σου, βάζοντας στην ομάδα της BSK-skipper έναν σπουδαίο άνθρωπο και επιχειρηματία, τον Δημήτρη Φιντιρίκο! Αληθεύει;

(Γ)
Φυσικά και αληθεύει! Το motto της συνεργασίας είναι «ισχύς εν τη ενώσει» και νομίζω ότι δεν χρειάζεται περαιτέρω επεξήγηση. Κοινός στόχος μας είναι να “απογειώσουμε” το BSK Group με πολλά νέα πράγματα. Stay tuned!

Site: skipper-bsk.com
Facebook: Skipper-BSK
Instagram: skipper_bsk
Αλέξανδρος Σταυρουλάκης: instagram
Γιώργος Σταυρουλάκης: instagram
Δημήτρης Φιντιρίκος: instagram

- Advertisment -spot_imgspot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Μπράβο σας παιδιά.Χαρηκα πολύ που διάβασα τη συνέντευξη αυτή και βρήκα πολλα κοινά με τη δική μου σκέψη.Μακαρι να είχα και εγώ συνεχιστές των ονείρων που έκανα και κάνω ακόμα.Και πάλι μπράβο!!!

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

- Advertisment -spot_img

Δημοφιλή

Recent Comments