Quantcast
12.8 C
Thessaloniki
Τρίτη, 26 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑπόψειςHalo Effect: Η τέχνη του να εντυπωσιάζεις

Halo Effect: Η τέχνη του να εντυπωσιάζεις

- Advertisment -spot_imgspot_img

Θα ακούσεις να λένε «η πρώτη εντύπωση είναι το ήμισυ του παντός». Όταν δεν θα τους ακούσεις να σου το λένε με πολύ πιο επιθετικό τρόπο: «αν δεν κάνεις καλή πρώτη εντύπωση χάθηκες».

Κάτι που ισχύει τόσο στις διαπροσωπικές όσο και τις εργασιακές σχέσεις. Γιατί, πραγματικά, και κατά παράφραση γνωστού διαφημιστικού σλόγκαν: «η πρώτη εντύπωση είναι και παντοτινή».

Γιατί είναι σημαντικά τα πρώτα λεπτά σε μια γνωριμία;

Η ψυχολόγος Daniel Kahneman στο βιβλίο της Thinking, Fast and Slow κάνει λόγο για κάτι που το ονομάζει halo effect. Τι είναι τώρα αυτό; Εν ολίγοις είναι η τάση των ανθρώπων να συμπαθούν ή να αντιπαθούν κάποιον βασιζόμενοι σε ένα και μόνο χαρακτηριστικό του ή σε μία μόνο εμπειρία με αυτόν/αυτήν.

Για να βοηθήσει η συγγραφέας το κοινό της φέρνει ένα απλό παράδειγμα με δύο ανθρώπους:

Ο Alan είναι έξυπνος, εργατικός, παρορμητικός, επικριτικός, πεισματάρης και ζηλιάρης.

Ο Ben είναι ζηλιάρης, επικριτικός, παρορμητικός, εργατικός κι έξυπνος.

Όπως βλέπεις αυτοί οι δύο άνθρωποι μοιράζονται επί της ουσίας ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά. Όμως το σημαντικό είναι η σειρά με την οποία τα εκλαμβάνουν οι γύρω τους. Γιατί με βάση την ψυχολογία η εντύπωση που σχηματίζει κάποιος για τον δεύτερο είναι πώς είναι ένας ζηλιάρης κι επικριτικός τύπος ενώ ο πρώτος ένας έξυπνος κι εργατικός άνθρωπος.

Τι να κάνει κανείς στα interviews για τη δουλειά

Εδώ λοιπόν ερχόμαστε στο πόσο σημαντικό είναι το halo effect και στους εργασιακούς χώρους -κι ιδιαίτερα όταν δίνει συνέντευξη για να σε πάρουν σε κάποια νέα δουλειά.

Καλό θα είναι -μιας και όλοι έχουμε θετικά κι αρνητικά χαρακτηριστικά- να προβάλλεις εκείνα τα οποία κάνουν θετική εντύπωση στους άλλους. Καλό είναι δηλαδή να φανείς ότι είσαι ομαδικός, ότι είσαι άνθρωπος που συμφωνεί και ότι διαθέτεις εξυπνάδα και εργατικότητα -αφήνοντας στην άκρη όσο γίνεται το πείσμα και την επικριτική σου διάθεση.

Σίγουρα υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που ίσως χρειαστεί να δείξεις ότι γνωρίζεις πολύ καλά το αντικείμενο για το οποίο σου γίνονται ερωτήσεις. Και να διαφωνήσεις. Απλά φρόντισε αυτό να το κάνεις με τρόπο.

Τέλος έχει μεγάλο ενδιαφέρον ένα μικρό τρικ ο David Epstein στο βιβλίο του The Sports Gene. Εκεί ισχυρίζεται με αποδείξεις και επιχειρήματα πώς το να είναι κανείς ενημερωμένος για τα σημαντικά νέα της εποχής -είτε είναι αθλητικά, είτε είναι πολιτικά- αποτελεί ιδανικό τρόπο για να κάνει καλή εντύπωση.

Και να ξεκινήσει μια κουβέντα με τους καλύτερους οιωνούς. Αφήνοντας έτσι στον συνομιλητή του τις καλύτερες (πρώτες) εντυπώσεις.

Ακολούθησε το mensdaily.gr σε facebook instagram

- Advertisment -spot_imgspot_img
- Advertisment -spot_img

Δημοφιλή

Recent Comments