Μετά τον όγδοο γύρο του φετινού Παγκόσμιου Πρωταθλήματος, κατά τη διάρκεια του οποίου ήταν και πάλι ορατό το φαινόμενο των αεροδυναμικών ταλαντώσεων των μονοθεσίων της νέας γενιάς της F1, και η επίδρασή του κατά τη διάρκεια και μετά τον αγώνα στη φυσική κατάσταση των οδηγών, η FIA αποφάσισε ότι, προς το συμφέρον της ασφάλειας, είναι απαραίτητο να παρέμβει και να απαιτήσει από τις ομάδες να προβούν στις απαραίτητες προσαρμογές για τη μείωση ή την εξάλειψη του φαινομένου.
Εκδόθηκε τεχνική οδηγία για να δοθούν κατευθύνσεις στις ομάδες σχετικά με τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η FIA για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Σε αυτά περιλαμβάνονται ο αυστηρότερος έλεγχος του πατώματος και ο ορισμός μιας μονάδας μέτρησης, με βάση την κατακόρυφη επιτάχυνση του μονοθεσίου, που θα δίνει ένα ποσοτικό όριο για το αποδεκτό επίπεδο των κατακόρυφων ταλαντώσεων. Ο ακριβής μαθηματικός τύπος αυτής της μετρικής αναλύεται ακόμη από τη FIA και οι ομάδες της Formula 1 έχουν κληθεί να συμβάλουν σε αυτή τη διαδικασία.
Εκτός από αυτά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, η FIA θα συγκαλέσει μια τεχνική συνάντηση με τις ομάδες προκειμένου να καθοριστούν μέτρα που θα μειώσουν την τάση των μονοθεσίων να παρουσιάζουν τέτοια φαινόμενα μεσοπρόθεσμα.
Η FIA αποφάσισε να παρέμβει μετά από διαβούλευση με τους γιατρούς της προς το συμφέρον της ασφάλειας των οδηγών. Σε ένα άθλημα όπου οι αγωνιζόμενοι οδηγούν συνήθως με ταχύτητες που ξεπερνούν τα 300km/h, θεωρείται ότι όλη η συγκέντρωση ενός οδηγού πρέπει να είναι εστιασμένη σε αυτό το έργο και ότι η υπερβολική κόπωση ή ο πόνος που βιώνει ένας οδηγός θα μπορούσε να έχει σημαντικές συνέπειες σε περίπτωση που οδηγήσει σε απώλεια συγκέντρωσης. Επιπλέον, η FIA έχει ανησυχίες σε σχέση με τις άμεσες σωματικές επιπτώσεις στην υγεία των οδηγών, αρκετοί από τους οποίους ανέφεραν πόνους στην πλάτη μετά από πρόσφατα γεγονότα.