Έχεις ασφαλώς προσέξει ότι το Campari και κατ’ επέκταση όλα τα απεριτίφ που το περιέχουν (όπως ας πούμε το Negroni) έχουν χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα. Αναρωτήθηκες όμως ποτέ από πού προέρχεται αυτό; Ήρθε η ώρα να μάθεις την αλήθεια και ίσως να μην νιώσεις και πολύ βολικά με αυτή.
Το παρελθόν του Campari και τα… έντομα
Αν έχεις πιει Campari πριν το 2006, τότε μαζί με αυτό έχεις καταναλώσει και αρκετά έντομα. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, άλλωστε ποιος δεν έχει φάει κατά λάθος μύγα στη ζωή του;- κι αυτό γιατί το εκχύλισμα της αποξηραμένης κοιλιάς και των αυγών του θηλυκού κόκκου ή κοχενίλλης και πιο συγκεκριμένα η χρωστική τους, χρησιμοποιούταν για αιώνες, ώστε να δώσει το καθαρό, λαμπερό και σταθερό κόκκινο χρώμα σε πλήθος προϊόντων.
Το συγκεκριμένο κόκκινο χρώμα αυτής της προέλευσης χρησιμοποιήθηκε αρχικά από τους Μάγια και τους Αζτέκους, καθώς ο κόκκος εκτρεφόταν σχεδόν αποκλειστικά στην Οαχάκα του Μεξικού, με τα έντομα να παρασιτούν στους κάκτους του γένους Opuntia (από εκεί που προέρχεται και το γνωστό μας φραγκόσυκο).
Στα μέρη μας, η κοχενίλλη έφτασε μέσω των Ευρωπαίων εξερευνητών και κατακτητών που μετέφεραν έντομα και κάκτους στα Κανάρια νησιά και έπειτα στην Μάλτα, καθώς και σε αρκετές ακόμη περιοχές με ξηρό κλίμα. Παρότι, η εκτροφή δεν σημείωνε παντού επιτυχία, εξαπλώθηκε γρήγορα σε πολλά ακόμη σημεία της Μεσογείου.
Και φτάνουμε στο Negroni
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει απαγορεύσει ποτέ τη χρήση της κοχενίλλης (τη συναντάς μάλιστα σε συσκευασίες προϊόντων με τον κωδικό Ε120), ωστόσο εταιρείες, όπως η Campari, έχει κάνει τη μετάβαση (από το 2006 και έπειτα) στο τεχνητό κόκκινο, με πολλούς Negroni afficionados να υποστηρίζουν πως το ποτό έχει χάσει μέρος της γεύσης του – κάτι που μάλλον δεν ισχύει.
Οι μόνες προειδοποιήσεις σχετικά με την κοχενίλλη έχουν να κάνουν με αλλεργίες ή σε σπάνιες περιπτώσεις αναφυλακτικό σοκ αλλά μόνο σε άτομα με τη συγκεκριμένη προδιάθεση. Την κοχενίλλη μπορεί κάποιος να τη συναντήσει και σε red velvet cakes, γιαούρτι με φρούτα, ζελέ, κόκκινες καραμέλες ή ακόμη και σε αλλαντικά.