Βάλε στο μυαλό σου τη Μεγάλη Βρετανία. Τώρα σκέψου ένα αυτοκίνητο. Αν η εικόνα ενός MINI δε σχηματίστηκε στο κεφάλι σου, μάλλον είσαι από άλλον πλανήτη. Για 63 χρόνια τώρα, η MINI αποτελεί σύμβολο της βρετανικής εφευρετικότητας και του πως, από το αρχετυπικό Mini Cooper Mark I που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 26 Αυγούστου του 1959 μέχρι τα ηλεκτρικά μοντέλα του σήμερα, η εταιρεία καταφέρνει πάντα να παραδίδει απλά μαθήματα design σε πολύ compact σχήματα.
Άλλωστε εδώ και δεκαετίες δεν είναι απλά μία αυτοκινητοβιομηχανία αλλά κάτι περισσότερο: Ένα κομμάτι της pop κουλτούρας που αποθανατίστηκε με τον καλύτερο τρόπο στο The Italian Job (1969). Καθώς, λοιπόν, η MINI ετοιμάζεται να μπει στη νέα ηλεκτρική εποχή, ας ρίξουμε μία ματιά σε μερικές εμβληματικές της στιγμές.
Η άφιξη των MINI (1959)
Οι λόγοι που οδήγησαν στη δημιουργία τους είναι περισσότερο πραγματιστικοί και πολύ λιγότερο ρομαντικοί. Μετά τον B’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η παγκόσμια πετρελαϊκή κρίση του 1956 ήταν πρώτη φορά που η βρετανική οικονομία αντιμετώπιζε τόσο μεγάλες δυσκολίες. Εκείνο, όμως, που ήταν κατάρα για τη βιομηχανία λειτούργησε ως ευκαιρία για έναν νεαρό και πολλά υποσχόμενο εργαζόμενο της British Motor Corporation (BMC).
O ελληνικής καταγωγής Alec Issigonis, ο οποίος αργότερα θα λάμβανε και τον τίτλο του Sir, έπεισε τους υπεύθυνος να επενδύσουν σε ένα παράδοξο: Ένα μικροσκοπικό όχημα, που δεν είχε μεγάλο κόστος παραγωγής, ήταν οικονομικά φιλικό προς το κοινό και με κάποιον περίεργο τρόπο διέθετε τέσσερις θέσεις. Όλα τα υπόλοιπα είναι πια ιστορία.
Η κατάκτηση του Μόντε Κάρλο (1964)
Παρ’ ότι ο Issigonis σχεδίασε το MINI έχοντας στο μυαλό του τις οικογένειες, ένας φίλος του είδε μία τελείως διαφορετική προοπτική σε αυτό. Ο θρύλος των αγώνων ταχύτητας, John Cooper, ήταν ο πρώτος που τέσταρε το μοντέλο και βρέθηκε ερωτευμένος με την ευελιξία του. Του πήρε βέβαια λίγο καιρό για να πείσει τον Ελληνοβρετανό σχετικά με μία τρελή ιδέα: Ότι αυτό το μικροσκοπικό αυτοκινητάκι μπορεί να αγωνιστεί με αξιώσεις στις πίστες.
Τελικά τα πρώτα MINI Cooper, αποτέλεσμα της συνεργασίας των δύο αντρών, βγήκαν στην παραγωγή το 1961. Τρία χρόνια αργότερα, ένα κατακόκκινο Tartan Cooper S, με πολύ χαρακτηριστική λευκή οροφή, κόντρα σε όλες τις προβλέψεις βγήκε νικητής στο Μόντε Κάρλο.
Στον αστερισμό των Beatles (1967)
Οι επιτυχίες των MΙΝΙ στις πίστες των αγώνων χάρισαν τεράστιο πρεστίζ στο βρετανικό brand, μετατρέποντάς το σε ένα φαινόμενο του κόσμου του αυτοκινήτου. Το συνεπές αποτέλεσμα ήταν, και μέχρι να εμφανιστεί το Mark II το 1967, ο πρόγονός του να πουλήσει περισσότερα από 1 εκ. αυτοκίνητα σε όλον τον κόσμο.
Κι ύστερα ήρθαν οι Beatles. Ο manager της μπάντας, Brian Epstein, έκανε δώρο το 1966 σε όλα τα Σκαθάρια από ένα Cooper S. Λίγο μετά ο George Harrison έκανε μία ειδική παραγγελία: Ζήτησε να βάψουν το αυτοκίνητό του με σχέδια που θα παρέπεμπαν στην Ινδία. Κάπως, έτσι, εκείνος και το ψυχεδελικό του αυτοκίνητο έκαναν την εμφάνισή τους στην ταινία Magical Mystery Tour.
The Italian Job (1969)
Προς το τέλος των 60s, λίγο μετά την Beatlemania, τρία Cooper S βρέθηκαν δίπλα στον Michael Caine για τις ανάγκες μίας περιπέτειας που έμελλε να μείνει εμβληματική. Αν το Magical Mystery Tour ήταν η πρώτη φορά που τα MINI αποθεώθηκαν στην pop κουλτούρα, με το The Italian Job (1969) πέρασαν στην σφαίρα της αιωνιότητας. Η ταινία παραμένει, μέχρι σήμερα, ένα διαχρονικό διαμάντι του βρετανικού σινεμά και οι σκηνές καταδίωξης με τα MINI θεωρούνται όχι άδικα από τις καλύτερες σκηνές του είδους.
Η μεγάλη επιστροφή των MINI
Στις αρχές του 21ου αιώνα, ύστερα από 41 χρόνια και περισσότερο από 5 εκ. πωλήσεις μετά, το τελευταίο (κλασικό) μοντέλο -ένα κόκκινο Mark VII Cooper Sport- πέρασε τις πόρτες του εργοστασίου. Την ίδια στιγμή η BMW που είχε εξαγοράσει τη βρετανική εταιρεία από το 1994 φαινόταν αποφασισμένη να την επαναφέρει στις μεγάλες δόξες του παρελθόντος.
Το σύγχρονο MINI παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2001. Παρέμεινε πιστό στη σχεδιαστική γραμμή του Issigonis, κατάφερε παράλληλα να κάνει μία νέα τομή (πανοραμικό παρμπρίζ, μεγαλύτερες διαστάσεις) και, τελικά, να επιστρέψει δριμύτερο αποκτώντας ξανά φανατικό κοινό.