Quantcast
23 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚατάλυμαTravelΚορλεόνε: Το χωριό σύμβολο της Ιταλικής μαφίας

Κορλεόνε: Το χωριό σύμβολο της Ιταλικής μαφίας

- Advertisment -spot_imgspot_img

To θρυλικό χωριό Κορλεόνε – σημαίνει “Καρδιά του Λιονταριού” – έχει περάσει στην ιστορία ως ο τόπος που γέννησε τα μεγαλύτερα μέλη της Σικελικής Mαφίας γνωστής και ως Κόζα Νόστρα.

Ο αρχινονός Salvatore Riina (γνωστός και ως Τότο), καταγόταν από το Κορλεόνε. Είχε το παρατσούκλι “Κτήνος”– ή μερικές φορές “ο Κοντός”- και διηύθυνε τη Σικελική Μαφία από το 1980 μέχρι τη σύλληψή του το 1993. Από το ίδιο χωριό καταγόταν και ο υποχθόνιος διάδοχος του Bernardo Provenzano – o αιμοδιψής capo di tutti capi, το αφεντικό όλων των αφεντικών – ο οποίος έφερε το προσωνύμιο “το Τρακτέρ”, λόγω της ευκολίας με την οποία έλιωνε τα θύματά του, μέχρι κτηνωδίας.

Κορλεόνε χωριό

Ο Provenzano άφησε την τελευταία του πνοή στις 13 Ιουλίου του 2016, σε ηλικία 83 ετών, στη νοσοκομειακή πτέρυγα των φυλακών του Μιλάνο, “San Vittore”, καθώς έπασχε από καρκίνο στην ουροδόχο κύστη. Ο “Δον” που κατάφερε να κρυφτεί από τις Αρχές για 43 ολόκληρα χρόνια –μέχρι και τη σύλληψή του το 2006– ζούσε σε καταφύγιο κοντά στο χωριό που είχε γεννηθεί και επικοινωνούσε με τον έξω κόσμο μόνο μέσω σύντομων γραπτών μηνυμάτων που έγιναν γνωστά με την ονομασία “πιτσίνι”. Ο ίδιος, έδινε διαταγές, χτυπώντας τα πλήκτρα των γραφομηχανών του, και έπειτα παρέδιδε τα μηνύματα αυτά διπλωμένα και τυλιγμένα μέσα σε σελοτέιπ, στα χέρια έμπιστων μαφιόζων.

Θα σημάνει ωστόσο ο θάνατός του το τέλος των εγκληματικών ενεργειών, ώστε να μπορέσει το χωριό να βγάλει από πάνω του τη “ρετσινιά” της Μαφίας;

H γενέτειρα της φαμίλιας των “Κορλεόνε”, είναι στην πραγματικότητα μια κωμόπολη 11.500 κατοίκων του φτωχού ιταλικού Νότου, η οποία ανήκει στην πρωτεύουσα της Σικελίας, το Παλέρμο. Είναι χτισμένη σε πλαγιά, και οι άνδρες κάτοικοι της δεν έχουν καμία σχέση με αυτούς που γνωρίσαμε μέσα από τα μυθιστορήματα και τις νουάρ ταινίες, με αποκορύφωμα το έπος του Κόπολα, “Ο Νονός”.

Κορλεόνε χωριό

Στη γενέτειρα των μεγαλύτερων “Δον”, λίγα πράγματα θυμίζουν πλέον τη μαφιόζικη πόλη. Ανάμεσα τους ο δρόμος που φέρει την ονομασία “Via 11 Aprile” (οδός 11ης Απριλίου), την ημέρα της σύλληψης του αρχηγού της Κόζα Νόστρα το 2006, την οποία ο δήμος ανακήρυξε εορταστική.

Η διαδρομή ανάμεσα στους αμπελώνες από τo Παλέρμο μέχρι το Κορλεόνε, την κάνει να μοιάζει ξεχασμένη. Μια πόλη που χάθηκε στο πέρασμα του χρόνου. Δρόμοι ερημωμένοι, σοκάκια απομονωμένα, ένα χωριό δίχως ζωή, δίχως κόσμο να τριγυρνά. Οι κάτοικοι που έχουν απομείνει είναι κατά πλειοψηφία χωρικοί, που ακόμα και σήμερα τηρούν την ομερτά. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι (ακόμα) φοβούνται, απλώς δεν θέλουν να θυμούνται. Δεν θέλουν να ξέρουν.

Στο μόνο που ελπίζουν, είναι να μπορέσει το χωριό να βρει τον χαμένο του τουρισμό, αυτόν που στην ουσία δεν απέκτησε ποτέ, λόγω της άσχημης φήμης που κουβαλάει ήδη από τη δεκαετία του ’50.

H Piazza Nasce, μια από τις πιο παλιές πλατείες. Το μοναδικό καφενείο που είναι ανοιχτό, έχει ελάχιστους πελάτες. Ένα μικρό μαγαζί με ξύλινη διακόσμηση και βρώμικη τουαλέτα. Όλοι θέλουν να ρωτήσουν τα πάντα, αλλά κανείς δεν ρωτάει τίποτα. Πίνουν espresso, διαβάζουν εφημερίδα, τρώνε κάποιο παραδοσιακό σισιλιάνικο γλυκό και φεύγουν αθόρυβα.

Κορλεόνε χωριό

Άλλωστε, ποιος τολμάει να ρωτήσει; Ποιος τολμάει να ανοίξει εστιατόριο ή μπαρ στην περιοχή; Κανείς.

To χαρακτηριστικό “Bar Vitelli” όπου γυρίστηκαν σκηνές από την ταινία “Τhe Godfather” δεν βρίσκεται στο χωριό Κορλεόνε (όπως υποτίθεται στην ταινία), αλλά στην περιοχή Savoca, 170 χλμ ανατολικά του Παλέρμο. Θεωρείται ένα από τα ωραιότερα cafes που φτιάχνει ίσως την καλύτερη αυθεντική coffee granita σε ολόκληρη τη Σικελία.

Αίμα, χρήμα, προδοσία και εγκλήματα. Αυτός είναι ο πραγματικός κόσμος της Mαφίας. Όχι ο ωραιοποιημένος που παρουσιάζεται στο σινεμά. Τουλάχιστον, έτσι λένε οι ντόπιοι. Με τον ιταλικό Νότο να μην “καθάρισε” ποτέ έως σήμερα, σίγουρα κάτι ξέρουν παραπάνω…

Ακολούθησε το mensdaily.gr σε facebook instagram

- Advertisment -spot_imgspot_img
- Advertisment -spot_img

Δημοφιλή

Recent Comments