H Mercedes-Benz τράβηξε το κάλυμμα του πολυαναμενόμενου hypercar το οποίο έρχεται για να κατακτήσει τους δρόμους μέσω του υβριδικής τεχνολογίας που χρησιμοποιείται στα μονοθέσια της Formula 1.
Έχουν περάσει κάτι περισσότερο από πέντε χρόνια από τη στιγμή που η Mercedes-Benz ανακοίνωσε πως θα υλοποιήσει ένα project με το οποίο θα «μεταφέρει», μέσω ενός hypercar, την τεχνολογία της Formula 1 στους δημόσιους δρόμους. Πλέον, η στιγμή της αποκάλυψης έφτασε με τη Mercedes-AMG One να πραγματοποιεί το ντεμπούτο της και αναμενόμενα να στρέφει τα βλέμματα πάνως της για πολλούς λόγους.
Ο βασικότερος είναι φυσικά ο κινητήρας ο οποίος έχει δανειστεί μια σειρά τεχνολογικών στοιχείων από το υβριδικά μονοθέσια του κορυφαίου μηχανοκίνητου σπορ. Οι δυσκολίες της προσαρμογής στα νόμιμα πλαίσια ενός δρόμου ήταν μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις, όμως οι μηχανικοί που ανέλαβαν τα φέρουν εις πέρας την αποστολή τα κατάφεραν περίφημα.
Η δύναμη της Mercedes-AMG One προέρχεται από έναν V6 turbo κινητήρα 1.6 λίτρων που πιάνει «κόκκινα» στις 11.000 rpm. Προφανώς το «παζλ» δεν σταματά εδώ… Στα υπόλοιπα «κομμάτια» συναντάμε τέσσερις ηλεκτροκινητήρες που έρχονται για να συμπληρώσουν τη ΜΕΚ.
Οι δύο είναι τοποθετημένοι στους δύο μπροστινούς τροχούς και αποδίδουν 322 PS, άλλος ένας έχει “παντρευτεί” με τον κινητήρα και στέλνει 161 PS στον στρόφαλο, ενώ ο τελευταίος έχει πιαστεί χέρι-χέρι με το turbo και «σερβίρει» 121 PS.
Όλα τα παραπάνω συνδυαστικά επιτρέπουν στη Mercedes-AMG One να κινείται με δύναμη 1.063 PS που περνάει σε όλους τους τροχούς μέσω ενός αυτόματου κιβωτίου 7 σχέσεων που σχεδιάστηκε αποκλειστικά για το project. Οι επιδόσεις που ανακοίνωσε ο κατασκευαστής είναι εντυπωσιακές. Το 0-100 km/h έρχεται σε 2.9 sec., το 0-200 km/h σε 7 sec. ενώ η τελική ταχύτητα φτάνει τα 353 km/h.
Σημαντική δουλειά έγινε και στη μπαταρία ιόντων-λιθίου η οποία αν και έχει μόλις 8.4 kWh χωρητικότητα μπορεί και διατηρεί τη θερμοκρασία χαμηλά μέσω ενός υγρόψυκτου συστήματος, μεγιστοποιώντας την απόδοσή της.
Το monocoque πλαίσιο και το σύστημα των αναρτήσεων προφανώς και έχουν στηθεί με βασικό γνώμονα τις επιδόσεις. Εντατική μελέτη έγινε και στον αεροδυναμικό τομέα όπου συναντάμε μια σειρά κινούμενων στοιχείων όπως τα spoilers στο μπροστά μέρος, τους αεραγωγούς στα φτερά πάνω από τους τροχούς καθώς και την αεροτομή.
Η Mercedes-Benz δεν έδωσε στην δημοσιότητα ακριβή στοιχεία αναφορικά με την κάθετη δύναμη ωστόσο σημείωσε πως στα προγράμματα Race Plus και Strat2 του Track Mode ο δείκτης είναι τουλάχιστον πέντε φορές υψηλότερος από την παραμετροποίηση για τον δημόσιο δρόμο. Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο είναι και η παρουσία του mode Race DRS που μας φέρνει ακόμα πιο κοντά στον μαγικό κόσμο της Formula 1.
Ένα hypercar για να μπορεί να παρέχει ασφάλεια στους επιβάτες του θα πρέπει να είναι αποτελεσματικό και στο φρενάρισμα. Έτσι το σύστημα πέδησης περιλαμβάνει 6πίστονες δαγκάνες στους μπροστινού carbon-ceramic δίσκους των 15.6 ιντσών ενώ πίσω έχουμε τέσσερα έμβολα και δίσκους 15 ιντσών. Τα ελαστικά που το φέρνουν σε επαφή με το έδαφος είναι τα Michelin Pilot Sport Cup 2 M01 και αναπτύχθηκαν αποκλειστικά για ταιριάξουν στις ιδιαιτερότητες του hypercar.
Στο εσωτερικό υπάρχει μια «F1 αίσθηση» που αποτυπώνεται πρωτίστως μέσω του τιμονιού και δευτερευόντως από τη θέσης οδήγησης. Από εκεί και πέρα συναντάμε δύο οθόνες των 10 ιντσών με την πρώτη να αναλαμβάνει τον ρόλο του Συστήματος Πολυμέσων και τη δεύτερη του πίνακα οργάνων. Επίσης όσο και να ψάχνετε κεντρικό καθρέπτη δεν θα τον βρείτε αφού τη “δουλειά” του την έχει αναλάβει μία κάμερα που στέλνει την εικόνα στον οδηγό μέσω της οθόνης.
Χωρίς να είναι ακόμα επίσημο, η παραγωγή αναμένεται να περιοριστεί στις 275 μονάδες με την κάθε μία να κοστίζει περίπου 2.000.000 ευρώ. Τέλος, όσοι θέλουν να δουν από κοντά τη Mercedes-AMG One θα έχουν την ευκαιρία να το κάνουν εφόσον επισκεφτούν το Φεστιβάλ Ταχύτητας του Goodwood (23-26 Ιουνίου 2022).