Επτά Grand Prix απομένουν για τη συνεργασία Red Bull-Honda, μέχρι οι Ιάπωνες να κάνουν πράξη την πρόθεση που εξέφρασαν πέρυσι τον Αύγουστο, να φύγουν από τη Formula 1 για 4η φορά στην ιστορία τους.
Τα κίνητρα της απόφασης αφορούν μάλλον ένα διαφορετικό κείμενο, αφού και για αυτήν χωράει μεγάλη ανάλυση και αρκετή κριτική. Το ζητούμενο, εν προκειμένω, είναι να γίνει σαφές το πλαίσιο συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές, όταν η Honda πει το οριστικό «αντίο».
Παραθέτουμε τη σχετική ανακοίνωση σε ό,τι αφορά τα της F1:
«Η νέα συμφωνία θα δει τον όμιλο εταιριών της Red Bull και τη Honda να συνεργάζονται σε μία σειρά δραστηριοτήτων στον μηχανοκίνητο αθλητισμό, συμπεριλαμβανομένης της μετάβασης στην εξέλιξη των κινητήρων από τη Honda στη Red Bull Powertrains, την ανάπτυξη νέων οδηγών, δράσεις σε επίπεδο marketing και branding, αλλά και ανταγωνισμού σε μία σειρά κατηγοριών στο motorsport.
«Στη Formula 1, η Red Bull Powertrains θα έχει το δικαίωμα χρήσης της διανοητικής ιδιοκτησίας της Honda στους κινητήρες από το 2022. Ενώ η Honda θα βοηθά τη Red Bull Powertrains στην συναρμολόγηση των κινητήρων, αλλά και στην μηχανολογική υποστήριξη στην πίστα και τις λειτουργίες κατά τη διάρκεια του αγώνα μέσα στο 2022, το 2023, η RBPT θα έχει την ευθύνη για το σύνολο της κατασκευής και συντήρησης των κινητήρων της Red Bull Racing και Scuderia AlphaTauri. Επιπλέον, θα υπάρξει συνέχεια εντός της ομάδας, μεταφέροντας προσωπικό της Honda Racing Development UK στη Red Bull Powertrains.»
Ποιο είναι το αποτέλεσμα αυτής της κίνησης;
Και μόνο που θα υφίσταται μία τέτοια συνεργασία, δείχνει το πόσο οι Ιάπωνες μετάνιωσαν την συγκεκριμένη απόφαση – ή, αν προτιμάτε, πόσο η Honda Racing F1 διαφώνησε με την απόφαση του κεντρικού Δ.Σ. στο Μινάτο του Τόκιο.
Πρέπει να γίνει αντιληπτό πως η αποχώρηση του μεγάλου Η δεν προήλθε ως απόρροια των κακών αποτελεσμάτων του στο σπορ – άλλωστε, τα τελευταία 3 χρόνια, η άνοδος είναι σταθερή, και φέτος είναι ενεργά στο κυνήγι του «νταμπλ». Είναι ζήτημα οικονομικό, ζήτημα οράματος για την ίδια την εταιρεία, που θέλει σαφέστατα να κινηθεί προς τον εξηλεκτρισμό όλης της γκάμας της.
Σε αυτό το θέμα, η Honda F1, όσο διακριτά και αν λειτουργεί από την κεντρική αρχή, εντούτοις βασίζεται στο να κρατά ανοιχτή την κάνουλα, να ρέει το χρήμα για το απαιτούμενο budget.
Κι αυτοί οι άνθρωποι, που δραστηριοποιούνται κυρίως στο Milton Keynes και λιγότερο στη Σακούρα της Ιαπωνίας, θέλησαν να πείσουν το Δ.Σ. πως αξίζει να συνεχίσουν να συνδέονται με τη Red Bull και τον οργανισμό της, έστω για το 2022 – και τα κατάφεραν.
Δεν είναι τυχαίο ότι δέχτηκαν (σίγουρα έναντι αμοιβής κι όχι χαριστικά όπως αφήνεται να εννοηθεί) να παραχωρήσουν την διανοητική ιδιοκτησία (τους ίδιους τους κινητήρες, τον εξοπλισμό, τα εργαλεία), αλλά μέρος του προσωπικού στην RB Powertrains. Είδαν το συμφέρον αυτής της «παντρειάς», που παρακάτω στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι θα επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες αγώνων (εμείς θα μαντέψουμε ότι εννοούν το GT και το MotoGP).
Εύλογα γεννάται το ερώτημα για το τι μπορεί να κερδίσει από αυτήν την προσέγγιση-παραχώρηση η Honda. Μα, φυσικά, προβολή. Είναι δεδομένο ότι η αναφορά στην καλή βάση που θα τους αφήσει ως κληροδότημα η Honda, θα αναφέρεται συχνά-πυκνά από τα στόματα των ανθρώπων της Red Bull. Και για τους Ιάπωνες, την ιδιοσυγκρασία και την κουλτούρα τους, αυτό τους ικανοποιεί, τους δικαιώνει. Από ένα σημείο και μετά, γίνεται αμιγώς ζήτημα τιμής.
Στη σύγχρονη ιστορία, από το 2000, η Honda δεν έφτασε τόσο κοντά στο «Άγιο Δισκοπότηρο». Φέτος μπορεί να το καταφέρει. Αναλογιστείτε, δε, ότι αυτή η εταιρεία, προς 5ετίας βρισκόταν στο ναδίρ, ατιμασμένη όσο λίγες, χάρη στην κάκιστη συνεργασία της με τη McLaren. Ακόμα κι αν φέτος δεν στεφθεί πρωταθλήτρια, θα έχει πετύχει την απόλυτη ανατροπή.
Και με δεδομένο ότι από το 2022 επέρχεται ολικό «πάγωμα» στην εξέλιξη των κινητήρων, υπάρχει η προοπτική για επιτυχίες και στο άμεσο μέλλον.