Για δεκαετίες χρησιμοποιούμε το πλαστικό πολύ εγωιστικό. Τυλίξαμε το φαγητό μας σε αυτό, φτιάξαμε ρούχα, κάναμε κατασκευές με αυτό και το καταναλώσαμε χωρίς να μελετηθεί πολύ τι ζημιά θα έφερνε στον πλανήτη μας. Ως κοινωνία, γνωρίζουμε ότι έχουμε ένα πλαστικό πρόβλημα που πρέπει να καινοτομήσουμε για να το βγάλουμε από τις ζωές μας. Αλλά πριν σηκώσουμε τα μανίκια μας και αρχίσουμε να δουλεύουμε, ας δούμε λίγο περισσότερο το ζήτημα.
Από σήμερα, η ποσότητα του πλαστικού που πετιέται ετησίως θα μπορεί να περιβάλλει τη γη τέσσερις φορές. Πολύ λίγα από αυτά ανακυκλώνονται και πολλά καταλήγουν στους ωκεανούς μας. Στην πραγματικότητα, περίπου κάθε ένα λεπτό ρίχνουμε ένα πλαστικό σκουπίδι στη θάλασσα.
Δείτε Επίσης: Τσιγάρα και δεύτερες ευκαιρίες
Στη Βραζιλία, η παραγωγή πλαστικών συμβάλλει σημαντικά στην αποψίλωση των δασών. Η αποψίλωση των δασών οδηγεί σε έντονες πλημμύρες κατά τη διάρκεια των βροχών. Στη Βραζιλία, η αποψίλωση των δασών αυξήθηκε το 2020. Ενώ η Βραζιλία είναι ο 4ος μεγαλύτερος παραγωγός πλαστικής ρύπανσης παγκοσμίως, ανακυκλώνουν μόνο περίπου το 1,28% των αποβλήτων τους. Και αυτά τα προβλήματα σίγουρα δεν είναι μόνο τοπικά στη Βραζιλία.
Ακόμη και στην χώρα μας κάθε καλοκαίρι πόσα σκουπίδια, περιτυλίγματα από φαγητό και άλλα συναντάμε στις παραλίες; Γιατί πραγματικά κάποιοι άνθρωποι είναι απλά ζώα ντυμένα…