Quantcast
22.6 C
Thessaloniki
Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΑπόψειςΠοιοι τύποι ανθρώπων έχουν υπερβολική αυτοπεποίθηση

Ποιοι τύποι ανθρώπων έχουν υπερβολική αυτοπεποίθηση

- Advertisment -spot_imgspot_img

Η αυτοπεποίθηση θεωρείται ένα από τα πιο χρήσιμα και φωτογενή στοιχεία ενός χαρακτήρα και συνδέεται άρρηκτα με την αυτοεκτίμηση και την αυτογνωσία. Αρκεί, όμως, να μην ξεπερνάει τα όρια, γιατί σύμφωνα και με τους ψυχολόγους η υπερβολικά καλή ιδέα για τον εαυτό μας έχει κακές συνέπειες όχι μόνο για εκείνον που την αισθάνεται, αλλά και για όσους τον συναναστρέφονται. Τι είναι αυτό, όμως, που φουσκώνει τόσο αυτάρεσκα το στήθος ορισμένων, όταν κάποιοι άλλοι σκύβουν το κεφάλι από μετριοφροσύνη; Κι επίσης, πού είναι το όριο ανάμεσα σ’ έναν άνθρωπο που έχει ευεργετική εμπιστοσύνη στον εαυτό του και σ’ εκείνον τον φαντασμένο μ@@@@@;

Κατά τους επιστήμονες και σύμφωνα με τα αποτελέσματα 2-3 νέων σχετικών ερευνών, αυτό εξαρτάται από το τι άποψη έχει το άτομο σχετικά με την εξυπνάδα. Για την ακρίβεια, τη θέση που παίρνει στο ερώτημα «Οι άνθρωποι γίνονται ή γεννιούνται έξυπνοι»; Όσοι θεωρούν πως η εξυπνάδα είναι μια επίκτητη ιδιότητα, την αντιμετωπίζουν ως τέτοια και άρα φροντίζουν διαρκώς να την καλλιεργούν ακόμα περισσότερο, με αποτελεσμα να μην πέφτουν εύκολα στη λούμπα της αλαζονείας.

> Σκέφτηκες τι απολαμβάνεις πέρα από το σεξ;

Όλα στην υπερβολή

Η εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και τις δυνατότητές μας είναι καλό πράγμα. Όταν, όμως, υπερεκτιμάμε αυτό που είμαστε, είτε μέσα από τα λόγια είτε μέσα από τις πράξεις μας, νομίζοντας ότι είμαστε κάτι που δεν ισχύει, πραγματοποιείται κάτι σαν ύβρις. Και το ζήτημα είναι κάπως πιο περίπλοκο από την εξίσωση «αυτός που έχει υπερβολική αυτοπεποίθηση είναι βλάκας». Είναι κυρίως το πώς αντιλαμβάνεται εκείνος την εξυπνάδα και όχι το πόσο έχει τον δείκτη του IQ του.

Σε πολύ γενικές γραμμές, υπάρχουν δύο αντιλήψεις: Η μία θεωρεί πως όσο οι άνθρωποι μαθαίνουν, τόσο πιο έξυπνοι γίνονται και άρα τα περιθώρια ανάπτυξης δεν έχουν «ταβάνι».

Στον αντίποδα κυριαρχεί η άποψη ότι ο καθένας μας γεννιέται λιγότερο ή περισσότερο έξυπνος and that’s it. Όσα βιβλία κι αν διαβάσεις, η αντιληπτική σου ικανότητα δεν μπορεί ν’ αλλάξει σημαντικά. Όσοι συμμερίζονται το τελευταίο, είναι πιο επιρρεπείς στο να αναπτύξουν υπερβολική αυτοπεποίθηση (σύμφωνα, πάντα, με τους ψυχολόγους) οι οποίοι υποστηρίζουν πως εκείνοι που την έχουν την ορθώνουν σαν «τείχος» γύρω τους ίσως επειδή το να αντιμετωπίσουν τα λάθη και τις αδυναμίες τους είναι γι’ αυτούς μεγάλος φόβος, σαν ένα «χαστούκι» που θα τους επιβεβαιώσει ότι τελικά είναι και αυτοί ανεπαρκείς κάπου.

Ποιοι έχουν το μικρόβιο

Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως οι γιατροί και οι δικηγόροι είναι από τους πιο επιρρεπείς στο να την ψωνίσουν από υπερβολική αυτοπεποίθηση, το οποίο φυσικά σαν είδηση δεν μας πέφτει και σαν κεραμίδα στο κεφάλι. Πρόκειται για τα επαγγέλματα με τη μεγαλύτερη έπαρση. Την τάση έχουν και οι επαγγελματίες οδηγοί, αλλά και οι άνθρωποι που ασχολούνται με επικίνδυνες δραστηριότητες, όπως οι bungee jumpers.

Ακολούθησε το mensdaily.gr σε facebook instagram

- Advertisment -spot_imgspot_img
- Advertisment -spot_img

Δημοφιλή

Recent Comments