Αυξάνονται τα δημοσιεύματα που δείχνουν ότι παχυσαρκία και COVID-19 συνδέονται μεταξύ τους. Τα περισσότερα στοιχεία συνηγορούν ότι υπάρχει θετική σχέση. Παρακάτω θα παραθέσω κάποια στοιχεία από έρευνες που έχουν γίνει ανά την υφήλιο και εξετάσουν τη σχέση της παχυσαρκίας με τον νέο ιό.
Παχυσαρκία και COVID-19
- Στις Η.Π.Α. το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (Center for Disease Control and Prevention) αναφέρει ότι το 48,3% των ασθενών με COVID-19 που νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομείο τον Απρίλιο ήταν παχύσαρκα.
- Σύμφωνα με στοιχεία από 383 ασθενείς από το Shenzhen της Κίνας, οι υπέρβαροι είχαν 86% και οι παχύσαρκοι 142% περισσότερες πιθανότητητες να εμφανίσουν οξεία πνευμονία σε σχέση με ασθενείς με φυσιολογικό βάρος
- Μετά την μεγάλη ηλικία (ασθενείς άνω των 70 ετών) ο Δείκτης Μάζας Σώματος άνω του 40 (δηλαδή νοσογόνος παχυσαρκία) ήταν η δεύτερη πιο συχνή αιτία νοσηλείας σε νοσοκομείο σύμφωνα με στοιχεία από 4103 ασθενείς στη Νέα Υόρκη
- Στην πόλη Lille της Γαλλίας η ανάγκη για μηχανική υποστήριξη των ασθενών είχε θετική σχέση με την παχυσαρκία (Δ.Μ.Σ.>35) σύμφωνα με στοιχεία από 124 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν
- Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία από 5 χώρες της Ευρώπης (Ιταλία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, Ολλανδία) το 73,4 % των σοβαρά ασθενών από τον κορωνοϊό είχαν Δείκτη Μάζας Σώματος από 30 έως 40
Δείτε Επίσης: Τα οφέλη της καλής υγείας σε ένα βαζάκι φυστικοβούτυρου
Το περιοδικό Obesity δίνει όμως έναν ακόμη παράγοντα στη δυσκολία της διαχείρισης των παχύσαρκων ασθενών. Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει πρόβλημα καθώς είτε υπάρχει έλλειψη μηχανημάτων είτε τα μηχανήματα που υπάρχουν δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις των συγκεκριμένων ασθενών (βάρος, όγκος).
Παχυσαρκία και νοσήματα
Φυσικά και δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η παχυσαρκία σε ένα μεγάλο ποσοστό συνοδεύεται από νοσήματα όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο η αντιμετώπιση του COVID-19 γίνεται ακόμα πιο δύσκολη.
Επιπρόσθετα η παχυσαρκία έχει αποδειχτεί ότι συνδυάζεται και κακή διατροφή. Αυτό σημαίνει ότι δεν καλύπτονται και τα θρεπτικά συστατικά και οι βιταμίνες που δείχνουν ότι μπορεί να παίξουν θετικό ρόλο στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του COVID-19. Σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό Nutrients, θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω έρευνα στο ρόλο της βιταμίνης C, D και του ψευδαργύρου, καθώς τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι τώρα δείχνουν υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος.
Παχυσαρκία και lockdown
Η χρήση του lockdown μπορεί από επιδημεολογικής άποψης να έχει αποτέλεσμα, αλλά παράλληλα μπορεί να προκαλέσει αρνητικές συνέπειες σε άλλες μετρήσεις υγείας.
Όπως σημειώνει πολύ εύστοχα το περιοδικό Nature:
“Τα lockdown μπορoύν να επηρεάσουν δυσμενώς τη δημόσια υγεία μέσω της συνδυασμένης επιδείνωσης των κοινωνικο-οικονομικών συνθηκών , της ψυχολογικής υγείας και των μεταβολικών οδών. Κατ΄αυτόν τον τρόπο, προσεγγίσεις που σχεδιάστηκαν να περιορίσουν την εξάπλωση του COVID-19, μπορεί να προάγουν την παχυσαρκία και τις σχετιζόμενες με αυτήν μεταβολικές ασθένειες.”
Θα πρέπει να δώσουμε μεγάλη βάση στην διατροφή μας και να κρατήσουμε τις συνήθειες και μετά την καραντίνα. Ξεκινήστε με μια απλή διατροφή και προσπαθήστε να την αλλάζετε προς το καλύτερο με μικρά βήματα.