Quantcast
22.6 C
Thessaloniki
Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΑπόψειςΠως να διεκδικήσεις την εργασιακή θέση που θες

Πως να διεκδικήσεις την εργασιακή θέση που θες

- Advertisment -spot_imgspot_img

Σίγουρα έχεις ακούσει για κάποιον φίλο ή γνωστό που βρήκε μια πραγματικά αξιόλογη δουλειά, χωρίς να ακολουθήσει μια γνωστή και πολύ συγκεκριμένη διαδικασία. Πολλές φορές μάλιστα, δεν χρειάστηκε να στείλει ούτε καν βιογραφικό ή πήρε μπόνους από το πρώτο κιόλας διάστημα ή κάνει τουλάχιστον 5 εβδομάδες διακοπές κάθε χρόνο ή ακόμη και η ίδια του η εταιρεία δημιούργησε μια θέση εργασίας αποκλειστικά γι αυτόν.

Και εδώ τίθεται το σημαντικό ερώτημα: Πώς στο διάολο τα καταφέρνει; Είναι πράγματι τόσο ξεχωριστός ή απλά ξέρει κάτι που εσύ δε γνωρίζεις; Ενώ εσύ θα χρησιμοποιήσεις ενδεχομένως τη λέξη «τυχερός» για να τον χαρακτηρίσεις, χρειάζεται να ξέρεις πως δεν είναι απαραίτητα το ταλέντο του αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει.

Το μυστικό βρίσκεται στον τρόπο που προσεγγίζει την κάθε δουλειά -κάτι στο οποίο σχεδόν κανείς δεν έχει εκπαιδευτεί- και στον out-of-the-box τρόπο σκέψης του σχετικά με αυτή. Κάτι που δίνει ένα πολύ σημαντικό αβαντάζ στη διεκδίκηση μιας θέσης εργασίας. Ορίστε λοιπόν τι ακριβώς ξέρει και μπορείς να ακολουθήσεις ασφαλώς το παράδειγμά του. Κάνε ότι κάνει δηλαδή.

Δεν στέλνεις απλά βιογραφικό

H πιο συνηθισμένη τακτική για να κάνει κάποιος αίτηση για μια δουλειά είναι να ακολουθήσει τις οδηγίες που θα βρει σε κάποιο site αγγελιών ή στην ιστοσελίδα της εταιρείας που τον ενδιαφέρει, και αντιστοίχως θα στείλει το βιογραφικό του. Ο τύπος για τον οποίο λέγαμε πριν όμως θα ακολουθήσει άλλο δρόμο. Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να ψάξει και να βρει άτομα που κάνουν ήδη τη δουλειά για την οποία ενδιαφέρεται, ακόμη και στην ίδια εταιρεία, συζητά μαζί τους, και αν η κουβέντα πάει καλά, ζητά ευγενικά το contact του προϊστάμενου που είναι αρμόδιος για τις προσλήψεις. Μπορείς να κάνεις κι εσύ κάτι τέτοιο ακόμη και μέσω LinkedIn: Από το να ρωτήσεις κάποια βασικά πράγματα για τη θέση εργασίας μέχρι και να κάνεις μια μίνι έρευνα για την εταιρεία.

Ξέρεις όσα χρειάζονται για τη συνέντευξη

Πριν πας σε κάποια συνέντευξη για δουλειά, έχεις φροντίσει να είσαι σίγουρος για το πόσο και εάν αξίζει αυτή η θέση εργασίας το χρόνο και τον κόπο σου. Με άλλα λόγια το να γνωρίζεις αν αρχικά είσαι κατάλληλος για τη δουλειά και αν έχεις την απαραίτητη εμπιστοσύνη στον εαυτό σου ότι είσαι ο ιδανικός υποψήφιος για να τα καταφέρεις. Έχοντας αυτοπεποίθηση, θα γίνεις -χωρίς σχεδόν να το συνειδητοποιήσεις- πιο επιθυμητός από τον μέσο υποψήφιο. Είσαι επιλεκτικός και σίγουρος, έχεις κάνει homework και θα πας με ένα αρκετά υψηλό επίπεδο γνώσης στη συνέντευξη.

Μη δέχεσαι οτιδήποτε σου προσφέρουν

Αναζητάς την κατάλληλη δουλειά, όχι μια οποιαδήποτε δουλειά. Αυτό είναι κάτι που πάντα πρέπει να έχεις κατά νου. Οι περισσότεροι νιώθουν ευγνώμονες απλά και μόνο όταν εμφανιστεί μια επαγγελματική ευκαιρία. Ξέρεις όμως τι πρέπει να κάνεις εσύ; Να νιώθεις το ίδιο, μόνο όταν εμφανιστεί εκείνη η ευκαιρία που θα ταιριάζει στις φιλοδοξίες και τους στόχους καριέρας που θα έχεις θέσει.

Κι αυτό συνεπάγεται πως θα πρέπει να έχεις ένα επίπεδο απαιτήσεων κάτω από το οποίο δεν θα πέσεις για κανέναν λόγο. Γι αυτό θα πρέπει κάθε φορά να συγκρίνεις τις δικιές σου δυνάμεις με το πόσο το περιβάλλον μέσα στο οποίο εργάζεσαι σου επιτρέπει να εξελιχθείς. Το να έχεις απαιτήσεις είναι κάτι που πολλές φορές θεωρείται ακόμη και απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσεις και τελικά να πετύχεις.

Ακολούθησε το mensdaily.gr σε facebook instagram

- Advertisment -spot_imgspot_img
- Advertisment -spot_img

Δημοφιλή

Recent Comments