Τι είναι εκείνο που ξεχωρίζει έναν πραγματικό leader από έναν τύπο που απλά βρέθηκε σε διευθυντική θέση (συνήθως με μέτριες ικανότητες και δυσανάλογο τουπέ); Φυσικά, δεν είναι μονάχα ένα πράγμα αλλά ένα σύνολο από δεξιότητες, ικανότητες και skills που ξεχωρίζουν τον τυχαίο από τον επαγγελματία ηγέτη. Άλλωστε, όπως είναι γνωστό, οι μικρές λεπτομέρειες είναι εκείνες που κάνουν τη μεγάλη διαφορά ή στην περίπτωσή μας χτίζουν μεγάλες καριέρες. Αρκεί το σωστό management λοιπόν, όπως συνηθίζουμε να λέμε και στο χωριό.
Ποιες, λοιπόν, είναι οι κύριες δεξιότητες που πρέπει να έχει ένας manager για να γράψει χρυσές σελίδες στον κόσμο των business; Ακολουθούν μερικές απλές συμβουλές που όμως συνήθως οι περισσότεροι εκεί έξω αγνοούν επιδεικτικά.
Η γνώση των βασικών – Έχεις ακούσει στις μεταδόσεις μπάσκετ που κάνουν λόγο για fundamentals; Αν δεν γνωρίζεις τις βασικές αρχές του τομέα του οποίου καλείσαι να διοικήσεις τότε έκανες πολύ άσχημα και δέχθηκες τη δουλειά που σου προσέφεραν.
Μοίρασε τη δουλειά – Στην πραγματική δημοκρατία όλα μοιράζονται τελείως ίσα. Ακριβώς, λοιπόν, για αυτό το να κάνεις τη δουλειά των υφισταμένων σου δεν σε κάνει καλό άνθρωπο ή δημοκρατικό ηγέτη. Αντίθετα, όπως κι εκείνοι δεν μπλέκονται στα πόδια σου, ούτε κουβαλούν τις δικές σου ευθύνες, έτσι κι εσύ πρέπει να μοιράζεις σωστά τη δουλειά – στους άλλους κι όχι να παίρνεις homework για το σπίτι.
Μην μετράς την επιτυχία από τους τίτλους – Το να πετάς την σκούφια σου για να ανέβεις ακόμη περισσότερο εργασιακά είναι θεμιτό. Εκείνο όμως που δεν είναι θεμιτό και τελικά θα σε κάνει αντιπαθή αλλά και επιφανειακό είναι να μετράς την επιτυχία από τους τίτλους. Το ότι σε έκαναν senior σημαίνει ότι απλά έχεις περισσότερες ευθύνες που πρέπει να αποδείξεις ότι τις αξίζεις. Όχι, δεν είναι η ώρα να καβαλήσεις το καλάμι και να κοιτάς αυτάρεσκα ξανά και ξανά την επιγραφή στην επαγγελματική σου κάρτα.
Μικρές αποφάσεις, μεγάλες διαφορές – Καμιά φορά πιστεύεις ότι οι κρίσιμες και μεγάλες αποφάσεις είναι εκείνες που θα οδηγήσουν το team σου στη Γη της Επαγγελίας. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι εκείνο που θα σας δώσει τη νίκη είναι οι μικρές, καθημερινές και σωστές αποφάσεις. Η δουλειά σου κρίνεται καθημερινά.
Οι μεγάλες εταιρείες δεν είναι το παν – Προφανώς οι μεγάλες εταιρείες εκεί έξω προσπαθούν να σε πείσουν ότι είναι το άλφα και το ωμέγα. Δεν είναι όμως μονάχα αυτές που παίζουν στο παιχνίδι της επιτυχίας. Δες πόσες start-up ξεκίνησαν από μία ιδέα και κατέκτησαν την αγορά ή και σε κάποιες περιπτώσεις -βλέπε Facebook- τον ίδιο τον πλανήτη.