Όσο περισσότερες θερμίδες ξοδεύεις σε σχέση με αυτές που προσλαμβάνεις, τόσο γρηγορότερα θα χάνεις κιλά. Απλό και λογικό ακούγεται. Αλλά είναι όντως έτσι;
Οι διατροφολόγοι έχουν ένα μότο: «Μια θερμίδα είναι μια θερμίδα». Πράγμα που σημαίνει ότι όσο αρκείσαι στην πρόσθεση ημερήσιων θερμίδων από τις τροφές που τρως, και απ’ την άλλη, δεν κάνεις τίποτε για να ισοσκελίσεις τον θερμιδικό σου προϋπολογισμό, τόσο θα παχαίνεις. Τεχνικά, αυτό στέκει. Όμως υπάρχει πολύ μεγαλύτερη αλήθεια πίσω απ’ αυτή τη θεωρία.
1.500 θερμίδες από πρόχειρες τροφές…
Η Carolyn Alish, επιστημονική διευθύντρια στα ερευνητικά εργαστήρια υγείας, άσκησης και διατροφής Abbott Laboratories λέει σχετικά:
«Το να φτάσεις τις προσλαμβανόμενες θερμίδες σου στο μίνιμουμ βασικής θρέψης και επιβίωσης, που είναι οι 1.500, καταναλώνοντας junk food όχι μόνο δεν αδυνατίζεις, αλλά αντίθετα, μπορεί και να πεθάνεις πρόωρα από το πάχος. Οι επεξεργασμένες τροφές, οι οποίες είναι πάντα γεμάτες γλυκαντικά, αλάτι και εκατομμύρια βελτιωτικά και συντηρητικά, ανεβάζουν το σάκχαρο στο αίμα σου τόσο δραστικά, όσο αν έτρωγες κάθε μέρα είκοσι μεγάλες κουταλιές ζάχαρη. Βαθμηδόν, αυτή η διατροφική σου συνήθεια θα μείωνε κατά πολύ την αντίσταση των μυϊκών και λιπωδών ιστών σου στην ινσουλίνη, καταλήγοντας να αποκτήσεις διαβήτη τύπου 2.
Παρόλο που ένα κουταλάκι του γλυκού άσπρη ζάχαρη δίνει μόνο 20 θερμίδες, εντούτοις ακόμη και αυτή η ποσότητα αντί να αποθηκεύεται ως ενεργειακός πόρος πηγαίνει κατευθείαν και κολλά στον λιπώδη ιστό. Μεγαλύτερες ποσότητες ζάχαρης στο αίμα, κατακάθονται στις αρτηρίες δημιουργώντας απόφραξη -εκτός από διαβήτη.
…εναντίον 1.500 θερμίδων από καθαρές τροφές
Τα φρέσκα και υγιεινά μαγειρεμένα τρόφιμα, τα οποία περιέχουν ισορροπημένες ποσότητες πρωτεϊνών, υδατανθράκων, φυτικών ινών και λίπους, στις ίδιες θερμίδες (1.500), διατηρούν τις κορυφώσεις της ινσουλίνης ανενεργές και το σάκχαρο του αίματός σου σε φυσιολογικά επίπεδα.
«Πέρα από αυτά τα θρεπτικά συστατικά, τα υγιεινά μενού προσφέρουν και κάτι ακόμη ουσιώδες -χωρίς να προσθέτουν θερμίδες: βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, τα οποία χρειάζεται το σώμα για να ζήσει υγιές και άπαχο», λέει η Natalie Stephens, κλινική διαιτολόγος στο ιατρικό πανεπιστήμιο του Οχάιο. «Χωρίς τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά, το σώμα σου θα κουράζεται γρηγορότερα αναζητώντας ταχεία ενέργεια από περισσότερο πρόχειρο και λιπαρό φαγητό».
Παραβλέποντας το διατροφολογικό ρητό «Μια θερμίδα είναι μια θερμίδα», η Stephens λέει ότι μια ισορροπημένη διατροφή σε κάνει να χάνεις θερμίδες ακόμη κι όταν κοιμάσαι. Και η θερμιδική ισορροπία δεν προέρχεται μόνο από το είδος των τροφών που καταναλώνεις, αλλά και από τον τρόπο που προγραμματίζεις τα γεύματά σου μέσα στην ημέρα. «Ένα άτομο με υγιές και λειτουργικό γαστρεντερικό σύστημα θα πεινάσει εντός τεσσάρων ωρών από το προηγούμενο γεύμα.
Τότε είναι η ώρα που πρέπει να φας το επόμενο ελαφρύ πιάτο ή σνακ. Παρατείνοντας τις ώρες που το στομάχι είναι άδειο μειώνεις τα επίπεδα σακχάρου και θα υποχρεωθείς να αναζητήσεις κάτι γλυκό και λιπαρό. Αντίθετα, τρώγοντας ένα ακόμη γεύμα σε λιγότερο χρονικό διάστημα από τις τέσσερις ώρες, η ινσουλίνη σου θα ακολουθήσει πιστά τις κατασκευαστικές της οδηγίες: θα δημιουργεί σωματικό λίπος και θα αυξάνει τη γλυκόζη στο αίμα», λέει η Stephens.