Quantcast
13.8 C
Thessaloniki
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑπόψειςΠόση πληροφορία χωράει το κεφάλι μας;

Πόση πληροφορία χωράει το κεφάλι μας;

- Advertisment -spot_imgspot_img

Κάθε μας ημέρα είναι ένας αγώνας δρόμου. Ειδικά στην Ελλάδα του 2022 πια. Έχουμε τόσα πολλά να κάνουμε που θα παρακαλούσαμε η μέρα να είχε περισσότερες ώρες. Είμαστε διαρκώς σε κίνηση και προσπαθούμε να βάζουμε στο πρόγραμμα μας όσα περισσότερα μπορούμε και ταυτόχρονα αποφύγουμε κάθε νέα μετάλλαξη του κορονοϊού. Ξύρισμα, πρωινό, δουλειά, γυμναστήριο, τα παιδιά στο μπάσκετ, βραδινή τηλεοπτική σειρά. Μέχρι σήμερα, το πιο πιθανό είναι να θεωρούσες ότι ένα τέτοιο ημερήσιο πρόγραμμα είναι στρεσογόνο και συνάμα καταστροφικό για τον οργανισμό σου. Τα πράγματα, όμως, είναι διαφορετικά.

Μία έρευνα που δημοσιεύεται στην επιστημονική ιστοσελίδα Frontiers, καταδεικνύει ότι κάθε φορά που αναγκάζεις τον εγκέφαλό σου να επεξεργαστεί και να «δουλέψει» διάφορα projects ταυτόχρονα, τον βοηθάς να διατηρηθεί ακμαίος και «φρέσκος». Σύμφωνα με τους ερευνητές, το εξοντωτικό multitasking μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης άνοιας.

Για να καταλήξουν στο ενδιαφέρον αυτό συμπέρασμα, οι ερευνητές εξέτασαν 330 άτομα ηλικίας από 59 μέχρι 80. Εστίασαν στις γνωστικές λειτουργίες των υποκειμένων, δηλαδή στη μνήμη, τη λογική, αλλά και την ταχύτητα της σκέψης τους. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια σχετικά με τον αριθμό και το είδος των δραστηριοτήτων με τις οποίες καταπιάνονται μες στη μέρα.

Οι επιστήμονες που τα μελέτησαν, διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν λιγότερο ελεύθερο χρόνο μέσα στη μέρα τους, είχαν αναπτύξει περισσότερες πνευματικές δεξιότητες προκειμένου να τα βγάζουν πέρα. Ασυνείδητα, είχαν εκπαιδεύσει και «ακονίσει», το μυαλό τους καλύτερα. Κόντρα σε όσα αναφέρουν παλαιότερες μελέτες, το multitasking λειτουργεί ως άσκηση για τον εγκέφαλο, κρατώντας τον σε εγρήγορση και διατηρώντας τον λειτουργικό για περισσότερες ώρες μες στη μέρα και για περισσότερα χρόνια στο πέρασμα των δεκαετιών. «Για να πω την αλήθεια μείναμε έκπληκτοι» αναφέρει η επικεφαλής της έρευνα Denise Park, από το Πανεπιστήμιο του Texas.

Η έρευνα αυτή, ωστόσο, δεν συνιστά αφορμή για να το παρακάνεις με τις δραστηριότητές σου. Αντίστοιχες έρευνες έχουν αποδείξει ότι από το στρες επηρεάζονται παράγοντες όπως ο μεταβολισμός και πολλαπλασιάζονται οι πιθανότητες καρδιοαγγειακών παθήσεων. Τα καλά νέα είναι ότι δεν έχεις πλέον λόγο να ανησυχείς όταν πρέπει να κάνεις 100 τηλέφωνα μέσα στη μέρα και άλλα 100 πράγματα αφού τελειώσει η μέρα. Απλά φρόντισε να χαλιναγωγήσεις το άγχος σου.

Ακολούθησε το mensdaily.gr σε facebook instagram

- Advertisment -spot_imgspot_img
- Advertisment -spot_img

Δημοφιλή

Recent Comments