Η πρωτεΐνη μπορεί να είναι φίλη σου, δε σημαίνει όμως πως αποτελεί και γιατροσόφι δια πάσα νόσο, ούτε βέβαια ότι όσο περισσότερη λαμβάνεις τόσο καλύτερα είναι -έτσι χωρίς μέτρο και διακρίσεις.
Επειδή λοιπόν το ρητό των Αρχαίων «μέτρον άριστον» ταιριάζει γάντι και σε αυτήν την περίπτωση, μαζέψαμε εδώ για σένα 5 διατροφικές αλήθειες για την πρωτεΐνη που σίγουρα θα σου φανούν χρήσιμες
Είσαι ό,τι τρως;
Για να αλλάξουμε λίγο τη γνωστή ατάκα, να σου πούμε ότι «είσαι ό,τι τρώει αυτό που τρως». Για αυτό προσπάθησε -στο μέτρο του δυνατού- οι τροφές που τρως να έχουν την ένδειξη «βιολογικό» ή «οργανικό». Τα κοτόπουλα, τα μοσχάρια, ο σολομός και γενικά η σάρκα που καταναλώνουμε καλό είναι να τρέφεται και η ίδια σωστά. Φρόντισε να παίρνεις από εκεί την πρωτεΐνη την καλή.
Δεν είναι μόνο για μπράτσα
Η πρωτεΐνη που την έχεις ταυτίσει στο μυαλό σου με υπερδιογκωμένους δικέφαλους κάνει κι άλλα πράγματα: είναι πολύ σημαντική για τα κόκαλα, για το κυκλοφορικό σύστημα (το αίμα δηλαδή) καθώς και για τη λίμπιντό σου. Σε αυτό το τελευταίο τράβα μια υπογράμμιση για να το θυμάσαι.
Μέτρον άριστον
Σου ρίχνουμε κι άλλο ρητό εδώ που λέει «ουκ εν τω πολλώ το ευ». Δεν χρειάζεται δηλαδή να κάνεις υπερβολές αφού το σώμα μπορεί να απορροφήσει μόνο 25-35 γρ. πρωτεΐνης σε ένα γεύμα. Το να φας με άλλα λόγια ένα βόδι (κυριολεκτικά) στην καθισιά σου δεν είναι απαραίτητο.
Το είδος παίζει ρόλο
Σε αντίθεση με άλλα πράγματα στη ζωή όπου το μέγεθος μετράει, στη διατροφή το είδος είναι που κάνει τη διαφορά. Έτσι όταν τρως σολομό μαζί με την πρωτεΐνη λαμβάνεις και μπόλικα λιπαρά οξέα Ω3 -πράγμα πολύ καλό δηλαδή. Όταν όμως τρως μπάρες πρωτεΐνης λαμβάνεις και μπόλικη ζάχαρη όπως και διάφορες άλλες όχι πολύ χρήσιμες ουσίες -πράγμα μάλλον κακό δηλαδή.
Το πολύ το κύριε ελέησον το βαριέται και ο παπάς
Ναι, ΟΚ, το κοτόπουλο είναι άριστη πηγή πρωτεΐνης. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν πρόκειται να το βαρεθείς. Το αντίθετο μπορεί εύκολα να το σιχαθείς αν το τρως κάθε μέρα. Για αυτό κοίτα να βάλεις στη διατροφή σου πέρα από το μοσχάρι κι άλλα πιο «εξωτικά κρέατα» όπως βουβάλι (από τη Θράκη), μύδια αλλά και πάπια. Η διατροφή θέλει ποικιλία.