Η ποσότητα του σήματος WiFi αυξήθηκε εκθετικά τα τελευταία χρόνια λόγω της έκρηξης της ανάπτυξης των συσκευών. Τώρα μια ομάδα από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης (NUS) πιστεύει ότι μπορεί να κάνει χρήση των διαθέσιμων σημάτων.
Στη μελέτη τους, έχουν ήδη συλλέξει με επιτυχία αρκετή ενέργεια χρησιμοποιώντας σήματα στη ζώνη Wi-Fi για να τροφοδοτήσουν μια δίοδο εκπομπής φωτός (LED) ασύρματα, χωρίς να χρησιμοποιούν μπαταρία.
«Περιβαλλόμαστε από σήματα WiFi, αλλά όταν δεν τα χρησιμοποιούμε για πρόσβαση στο Διαδίκτυο, είναι ανενεργά και αυτό είναι τεράστιο απόβλητο», δήλωσε ο καθηγητής Yang Hyunsoo που ηγήθηκε του έργου.
Δείτε Επίσης: NASA: Επανάσταση στο διάστημα
«Το τελευταίο μας αποτέλεσμα είναι ένα βήμα προς τη μετατροπή των άμεσα διαθέσιμων ραδιοκυμάτων 2,4 GHz σε πράσινη πηγή ενέργειας, μειώνοντας έτσι την ανάγκη για μπαταρίες. Με αυτόν τον τρόπο, μικρές ηλεκτρικές συσκευές και αισθητήρες μπορούν να τροφοδοτηθούν ασύρματα χρησιμοποιώντας κύματα ραδιοσυχνοτήτων ως μέρος του IOT (internet of things). Με την έλευση έξυπνων σπιτιών και πόλεων, η δουλειά μας θα μπορούσε να οδηγήσει σε ενεργειακά αποδοτικές εφαρμογές σε συστήματα επικοινωνίας, υπολογιστών και νευρομορφικών.»
Οι STOs είναι μια κατηγορία αναδυόμενων συσκευών που παράγουν μικροκύματα και έχουν εφαρμογές σε ασύρματα συστήματα επικοινωνίας, παρόλο που η εφαρμογή τους συνήθως παρεμποδίζεται λόγω χαμηλής ισχύος εξόδου και ευρείας γωνίας.
Η ερευνητική ομάδα βρήκε μια λύση στην οποία οκτώ STO συνδέονται σε σειρά. Χρησιμοποιώντας αυτήν τη συστοιχία, τα ηλεκτρομαγνητικά ραδιοκύματα 2,4 GHz που χρησιμοποιεί το WiFi μετατράπηκαν σε σήμα άμεσης τάσης, το οποίο στη συνέχεια μεταδόθηκε σε έναν πυκνωτή για να ανάψει ένα LED 1,6 volt. Όταν ο πυκνωτής φορτίστηκε για πέντε δευτερόλεπτα, μπόρεσε να ανάψει το ίδιο LED για ένα λεπτό μετά την απενεργοποίηση της ασύρματης ισχύος.
Για να βελτιώσουν την ικανότητα συλλογής ενέργειας της τεχνολογίας τους, οι ερευνητές προσπαθούν να αυξήσουν τον αριθμό των STO στη σειρά που είχαν σχεδιάσει. Επιπλέον, σκοπεύουν να δοκιμάσουν και άλλους τρόπους για τη φόρτιση ασύρματων χρήσιμων ηλεκτρονικών συσκευών και αισθητήρων.
Η ερευνητική ομάδα ελπίζει επίσης να συνεργαστεί με ανθρώπους του κλάδου για να διερευνήσει την ανάπτυξη STO on-chip για αυτοσυντηρούμενα έξυπνα συστήματα, τα οποία μπορούν να ανοίξουν δυνατότητες για ασύρματη φόρτιση και ασύρματα συστήματα ανίχνευσης σήματος.