Αν φοράς ένα σύγχρονο επώνυμο μηχανικό ρολόι, τότε δεν θα χορταίνεις να το γυρίζεις ανάποδα για να θαυμάζεις την πίσω κάσα από κρύσταλλο που επιδεικνύει όλους τους μηχανισμούς, όλη την κίνηση σε μικρογραφία. «Μια μικρή αίσθηση πολυτέλειας στον καρπό σου», θα σκεφτείς, την οποία όμως απολαμβάνεις μόνο εσύ.
Αυτού του είδους την πολυτέλεια σε πολύ μεγαλύτερες δόσεις μπορείς να βρεις στα tourbillon ρολόγια (tourbillon είναι ο ανεμοστρόβιλος στα γαλλικά), που επιδεικνύουν τον μηχανισμό από το καντράν και όχι από την πίσω πλευρά. Η συνεχής κυκλική κίνησή του, σαν καρουζέλ, διαθέτει μια απίστευτη τεχνική υπεροχή.
«Οι χρονογράφοι ή τα divers μπορεί να είναι χρήσιμα και ευχάριστα στην αφή», λέει ο Kyron Keogh, CEO της ROX jewellers, του οποίου το portfolio περιλαμβάνει τις μάρκες tourbillon Audemars, Chopard, Hublot και TAG Heuer, «αλλά τα tourbillons είναι μικρά έργα τέχνης στο χέρι σου, που μπορείς να θαυμάσεις ανά πάσα ώρα και στιγμή. Φυσικά, όπως με μία Rolls-Royce ή μια Bentley, με την απόκτησή τους μπαίνεις σε ένα πολύ κλειστό club».
Να φανταστείς ότι δεν υπάρχει ούτε μια μάρκα πολυτελείας στην ωρολογοποιία που να μην περιλαμβάνει ένα ρολόι tourbillon στη συλλογή της, η τιμή του οποίου κινείται σε αστρονομικά ποσά. Σύμφωνα με τον Ιρλανδό Stephen McGonigle, που έγινε διάσημος στην Ελβετία κατασκευάζοντας complications και εξαιρετικά κομμάτια με tourbillon: «Χωρίς αμφιβολία, είναι η δουλειά και ικανότητες του ωρολογοποιού που επηρεάζουν το κόστος».
Η ιστορία του tourbillon
Όταν ο Abraham-Louis Breguet, αναγνωρισμένος παγκοσμίως ως ο «προπάππους της μοντέρνας ωρολογοποιίας» πατεντάρισε το tourbillon το 1801, το έκανε όχι για να δείξει τι ωραία πράγματα φτιάχνει, αλλά για να λύσει το κατεξοχήν πρόβλημα που είχαν τα ρολόγια τσέπης εκείνη την εποχή. Ποιο ήταν αυτό; Η βαρύτητα. Όταν ένα ρολόι τσέπης περνούσε σχεδόν όλη τη ημέρα στην τσέπη του κατόχου του -άλλοτε σε κάθετη και άλλοτε σε οριζόντια θέση-, ήταν λογικό και επόμενο η βαρύτητα να επηρεάζει τον μηχανισμό του, να αποσυντονίζει τους δείκτες και κατ’ επέκταση την ώρα που εκείνοι έδειχναν.
Η ιδιοφυΐα του Breguet οδήγησε στο πρώτο ρολόι χειρός το 1984, μετά ήρθε το πρώτο κουρδιστό tourbillon από τον Audermars Piguet το 1986 και όταν η Blancpain δημιούργησε την κλασσική της εκδοχή, τότε άρχισαν όλοι να προτείνουν tourbillon σχέδια. Από το πρωτότυπο του Breguet το 1795 μέχρι τη δεκαετία του 1970, είχαν κατασκευαστεί λιγότερα από 1.000 κομμάτια. Σήμερα, κινούνται μεταξύ 3.000 και 3.500 ετησίως.
Τι να έχεις υπόψιν σου πριν την αγορά του
Η δυσκολία κατασκευής του tourbillon επιβεβαιώνει κατά κάποιο τρόπο τόσο τις εξαιρετικές αντοχές του, όσο και την υψηλή ποιότητά του, είτε «γεννήθηκε» σε κάποιο ελβετικό εργαστήριο είτε σε ένα γερμανικό χωριό. Περιττό να αναφέρουμε ότι για την αγορά του θα χρειαστείς ένα «γερό» μπάτζετ.