Οι διαλύτες που αναμειγνύονται με τα καύσιμα είναι πάρα πολλοί και ίσως μη ανιχνεύσιμοι, σύμφωνα με τον γ.γ. της Ένωσης Βενζινοπωλών Αττικής, Απόστολο Καλαντζόπουλο.
Τρόπους προστασίας από τη νοθεία στα καύσιμα παρουσίασε μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Βενζινοπωλών Αττικής, Απόστολος Καλαντζόπουλος.
«Πρέπει να ξέρουμε πού βάζουμε βενζίνη, όπως έχουμε το δικηγόρο και το γιατρό μας. Να αποφεύγουμε τα πρατήρια που εγκυμονούν κινδύνους. Να πηγαίνουμε σε πρατήρια που ξέρουμε τους ανθρώπους. Να διαλέξουμε 2-3 πρατήρια που να τους έχουμε εμπιστοσύνη και να ζητήσουμε και το λόγο στο τέλος αν πάθει κάτι το αυτοκίνητο. Αν βάζουμε βενζίνη μία εδώ, μία αλλού, δεν ξέρουμε πού έχουμε πάρει το νοθευμένο καύσιμο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όταν του επισημάνθηκε ότι αυτό δεν μπορεί να ισχύει για όσους ταξιδεύουν και πρέπει να ανεφοδιάσουν το αυτοκίνητό τους, πρότεινε: «Εκεί θα είναι σκόπιμο να μη βάζουμε (σ.σ καύσιμα) στην Εθνική οδό, που υποτίθεται λέμε ότι μπορεί να κινηθούν περισσότερο νοθευμένα καύσιμα, αλλά να μπαίνουμε σε μια πόλη μέσα να βάζουμε… και θέλουμε λίγο σύμμαχο και την τύχη».
Πριν από λίγες μέρες, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, είχε παραδεχθεί ότι η νοθεία στα καύσιμα μπορεί να εντοπιστεί μόνο όταν είναι σε ποσοστό από 50% και άνω. Ο κ. Καλαντζόπουλος, από την πλευρά του, ανέδειξε τις δυσκολίες που υπάρχουν για τον έλεγχο της νοθείας αλλά και τους τρόπους που μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι έχουμε προμηθευτεί νοθευμένο καύσιμο: «Οι διαλύτες που αναμειγνύουν σήμερα με τα καύσιμα είναι πάρα πολλοί και ίσως μη ανιχνεύσιμοι σε σχέση με το ποσοστό που αναμειγνύονται. Σίγουρα ένας τρόπος για να μπορέσεις να καταλάβεις ότι έχεις πάρει νοθευμένη βενζίνη είναι ότι θα ανάψει το πορτοκαλί λαμπάκι του κινητήρα, που είναι η πρώτη ένδειξη ότι υπάρχει αρρυθμία στον κινητήρα. Μετά υπάρχουν, σιγά-σιγά, βλάβες στην αντλία βενζίνης και τα μπεκ».
Ωστόσο γνωστοποίησε ότι δεν μπορούμε να αντιληφθούμε αμέσως τη νοθεία: «Δε φαίνεται αμέσως γιατί τα σωληνάκια είναι γεμισμένα από την προηγούμενη βενζίνη που έχει μέσα (σ.σ. το αυτοκίνητο). Μέχρι να φτάσει το νέο καύσιμο θα το δει κανείς ίσως στα 10-15 μέτρα πιο κάτω από το πρατήριο».
Τέλος, ξεκαθάρισε ότι το σκέλος των ελέγχων αλλά και της τιμωρίας των παραβατών είναι αποκλειστικά ευθύνη του κράτους. «Εμείς πώς να τους αποβάλλουμε, όταν είναι συνάδελφοι σε εισαγωγικά και μπορούν να πουλάνε καύσιμα νόμιμα, με άδειες. Το θέμα είναι καθαρά του κράτους, που πρέπει να κάνει τους δειγματοληπτικούς ελέγχους και να φέρει σε πέρας τη διαδικασία αυτή. Και σίγουρα να κάνει περισσότερους ελέγχους και αυστηροποίηση των ποινών, όταν υπάρχουν τέτοια θέματα».
Οι βλάβες που μπορεί να προκαλέσει το νοθευμένο καύσιμο στον κινητήρα, αναλύθηκαν, στο ίδιο ρεπορτάζ, από τον μηχανικό αυτοκινήτων, Βασίλη Τονά: «Τα νοθευμένα καύσιμα έχουν επιπτώσεις και επικαθήσεις στον κινητήρα. Φθείρουν μέρη του αυτοκινήτου, όπως οι τσιμούχες, τα μπεκ, το σύστημα τροφοδοσίας. Την ώρα που βάζουμε βενζίνη, νομίζουμε προς στιγμή ότι είναι πολύ καλή η ποιότητά της. Με το πέρασμα του καιρού (σ.σ. το νοθευμένο καύσιμο) φθείρει εσωτερικά τον κινητήρα και διαβρώνει το σύστημα τροφοδοσίας. Πιο συνηθισμένη βλάβη είναι η αντλία βενζίνης… και τα μπεκ εξίσου, αλλά προκαλεί και στις βαλβίδες πρόβλημα. Το κόστος επιδιόρθωσης ξεκινά από 200 ευρώ και μπορεί να αγγίζει και τα 1.000 ευρώ – 1.500 ευρώ, ανάλογα με το αυτοκίνητο».