Quantcast
19.4 C
Thessaloniki
Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑπόψειςΠώς το smartphone καταστρέφει τη σχέση σου

Πώς το smartphone καταστρέφει τη σχέση σου

- Advertisment -spot_imgspot_img

Παλιά ήταν μόνο ο τζόγος, το ποτό, οι γυναίκες, το ψάρεμα ή η τηλεόραση. Η κάθε ενασχόληση πάνω από την οποία τα αρσενικά «έλιωναν» επί ώρες, μέρες, χρόνια παραμελώντας τις κυρίες τους, τους εαυτούς τους και γενικά τον κόσμο. Ένας εθισμός που ως τέτοιος ταράζει τις σχέσεις των ανθρώπων από τα θεμέλιά τους και γίνεται αιτία ή αφορμή ώστε να γκρεμίζονται σαν παλάτια στην άμμο.

Πλέον δίπλα σε όλες αυτές τις εξαρτήσεις στρογγυλοκάθεται μία ακόμα, κατ’ επίφαση αθώα, αλλά εξίσου πορωτική και επικίνδυνη: Το κινητό σου τηλέφωνο. Δηλαδή αυτό το οποίο πασπατεύεις όταν δεν κοιμάσαι, τρως (παίζεται), οδηγείς (αυτό κι αν παίζεται), δουλεύεις (α καλά), ή κάνεις σεξ (ε;).

Μία ψηφιακή «ερωμένη» που χωράει στο χέρι σου και είναι πάντα διαθέσιμη. Τα smartphones έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας ως το πιο εύκολο, δικαιολογημένο distraction. Οι έρευνες αναφέρουν ότι ο μέσος άνθρωπος τσεκάρει το «έξυπνο»- ανάθεμά το- κινητό του περίπου 85 φορές την ημέρα. Το ακόμα πιο ανησυχητικό είναι πως κάποιοι από μας έχουν την αίσθηση πως στην πραγματικότητα αυτό επαναλαμβάνεται πολύ περισσότερο.

Δείτε περισσότερες απόψεις

Μοιραία λοιπόν με τέτοια υπερχρήση το smartphone έχει παρεισφρήσει με τα «μπούνια» στις σχέσεις μας. Φιλικές, κοινωνικές και φυσικά ερωτικές. Δεν είμαστε πότε πια «εσύ κι εγώ». Είμαστε εσύ, εγώ, τα κινητά μας και μαζί μ’ αυτά τα γκρουπ στο What’s app, οι «φίλοι» στο messenger, τα likes στο Instagram, το τετραπέρατο ψαχτήρι της Google κοκ.

Ακολουθούν 6 τρόποι για να περιορίσεις αυτή τη μάστιγα προτού σου το πετάξει η άλλη από το παράθυρο ή της το πετάξεις εσύ ή γίνει κάτι άλλο τέλος πάντων εξίσου ή περισσότερο δυσάρεστο.

ΥΓ. Αν πάλι δε μπορείς να το αποχωριστείς με τίποτα, μπορείς να το παντρευτείς και να ησυχάσεις, όπως αυτό το παλικάρι.

> Απενεργοποίησε τις ενημερώσεις. Τουλάχιστον όταν είσαι μαζί της και έχετε κάνει σχέδια. Μπορείς να ζήσεις για μερικές ώρες και χωρίς να ξέρεις ότι κάποιος σ΄ έκανε “mention” στο Instagram ή ότι κάτι στον τοίχο σου άρεσε στον Νικο Καστραμπόπουλο.

> Κάνε mute στο messenger. Είναι απλό: «Διακοπή Ειδοποιήσεων» > «Μέχρι να το ενεργοποιήσω ξανά». Ναι είναι σκληρό, αλλά πρέπει. Γιατί αυτό το «ντιιιιιν» συνέχεια δεν έχει πλάκα όταν είσαι μαζί της, είτε το τσεκάρεις, είτε όχι. Σκέψου πόσα πράγματα θα ‘χεις να διαβάσεις μετά μαζεμένα ε; Α, και πες της το ότι το ‘χεις στο mute, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων. Ομοίως και στο What’ s app.

Δείτε περισσότερες απόψεις

> Παράτα το κάπου. Προσπάθησε να κρατήσεις αποστάσεις από το smartphone. Σα να σου ‘χει κάνει ασφαλιστικά μέτρα η συσκευή. Ασ΄ την ήσυχη σε κάποιο δωμάτιο, στο αθόρυβο. Αν δεν μπορείς, απλά πιέσου και μην την φορτίσεις ώστε να κλείσει. Έλα, μην κλαις.

> Μη βιάζεσαι ν’ απαντήσεις σε όλους. Σκέψου λίγο: αν δεν κάνεις τίποτα από τα παραπάνω- και παρακάτω- είσαι εκτεθειμένος ανά πάσα ώρα και στιγμή στις ορέξεις του καθενός φίλου/φίλης όπως αυτές επικοινωνούνται μέσω Facebook Messenger, iMessage, What’s app, Twitter, Instagram κι ό,τι άλλο εποχιακό social media προκύψει να φορτώσεις. Το να προσπαθείς να είσαι συνεπής και γρήγορος στο feedback θα σε μετατρέψει σ’ έναν θλιβερό, ψυχαναγκαστικό παραλήπτη, ο οποίος παίρνει το χέρι του από το μπούτι της κοπέλας για ν’ αρχίσει να απαντάει στη μπούρδα του καθενός. Μα τι λέω! Έχεις ήδη γίνει ένας τέτοιος.

> Απενεργοποίησέ το πριν πέσεις στο κρεβάτι μαζί της. Ε, δεν υπάρχει λόγος να είναι ανοιχτό, πώς να το κάνουμε τώρα. Εκτός αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε την κάμερα, που ok, δικαίωμα. Βάλ’ το σε λειτουργία πτήσης.

> Μίλα της. Αυτό που με το που πέφτει το πρώτο ψήγμα βαρεμάρας ή αμηχανίας κι εσύ καταφεύγεις -εντελώς απενοχοποιημένα πλέον- στο κινητό σου; Δεν είσαι ο μόνος, εννοείται, ωστόσο, κάνε μία προσπάθεια να μην πας κατευθείαν στην εύκολη λύση ν’ αρχίσεις τα σκρολαρίσματα. Πιάσε ξανά την πάρλα.

Ακολούθησε το mensdaily.gr σε facebook instagram

- Advertisment -spot_imgspot_img
- Advertisment -spot_img

Δημοφιλή

Recent Comments