Quantcast
19.5 C
Thessaloniki
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFood & DrinksDrinksΟ δρόμος του κρασιού - ACHAIA CLAUSS

Ο δρόμος του κρασιού – ACHAIA CLAUSS

- Advertisment -spot_imgspot_img

ACHAIA CLAUSS – Ένα διεθνές σημείο αναφοράς, ένας προορισμός για τους λάτρεις του κρασιού, της ιστορίας, της φύσης, των περιηγήσεων. Ένας σταθμός για όλους τους ταξιδιώτες!

Το πρώτο πράγμα που παρατηρείς, είναι το μαγευτικό τοπίο. Μία σκηνή βγαλμένη από άλλη εποχή. Με πλακόστρωτα δρομάκια, πέτρινα ιστορικά κτίρια, εκκλησάκια, προτομές και φυσικά κελάρια γεμάτα με βαρέλια Μαυροδάφνης. Βέβαια, δεν αναφερόμαστε στο ACHAIA CLAUSS για το τοπίο του, αλλά για τα πολύ γνωστά κρασιά του. Είναι ένα από τα πιο ιστορικά οινοποιεία της Ελλάδας.

ACHAIA CLAUSS

Το Οινόκαστρο

Τι σου έρχεται στο μυαλό όταν ακούς την λέξη Οινόκαστρο; Μήπως, πέτρινα κτίρια – κάστρα; Δρύινα βαρέλια σκαλιστά γεμάτα από “αιώνια” μαυροδάφνη;

Ας τα πάρουμε με την σειρά. Στο Οινόκαστρο θα βρεις την κάβα Δανιηλίδος, η οποία αρχικά λειτουργούσε ως κατοικία του Θεόδωρου Άμβουργερ, συνέταιρο του ιδρυτή της ACHAIA CLAUSS. Στο υπόγειο της βρίσκεται μέχρι και σήμερα κελάρι παλαίωσης οίνων, το οποίο την περίοδο του Β’ παγκοσμίου πολέμου χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο.

Στο κέντρο περίπου του οικισμού, βρίσκεται το κελάρι υπ’ αριθμόν 10, ένα από τα παλαιότερα κτίσματα της ACHAIA CLAUSS. Η ιδιαιτερότητά του έγκειται στο γεγονός ότι κάποια από τα βαρέλια που περιέχει, γεμάτα με Μαυροδάφνη παλαίωσης είναι αφιερωμένα από τον Γουσταύο Κλάους και τους διαδόχους του σε προσωπικότητες της εκκλησιαστικής, πολιτικής, καλλιτεχνικής, αθλητικής και πνευματικής ζωής που έχουν επισκεφθεί το Οινοποιείο. Αφετηρία της παράδοσης αυτής, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα, υπήρξε η επίσκεψη στη Gutland της αυτοκράτειρας της Αυστροουγγαρίας Ελισάβετ, το 1885, προς τιμήν της οποίας ο Γουσταύος Κλάους ονόμασε το κελάρι αυτό “Imperial Cellar”, δηλαδή “Αυτοκρατορικό Κελάρι”.

Στον οικισμό θα βρεις επίσης και το Βαρελάτικο. Είναι το βαρελοποιείο της “Gutland”. Ανά τα χρόνια, εργάστηκαν Έλληνες και ξένοι βαρελοποιοί. Τα υλικά τους έρχονται από Ελλάδα και εξωτερικό. Προσέχουν πολύ τι θα επιλέξουν, λόγο ότι τα υλικά και η κατασκευή του βαρελιού παίζουν σημαντικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα, δηλαδή στα αρώματα και την γεύση του κρασιού.

οικισμός Αχαΐας Κλάους

Ιστορικά στοιχεία

ΠΑΤΡΑ, 1854
Ο Βαυαρός Gustav Clauss, γοητευμένος από την πολιτιστική ποιότητα της Αχαϊκής πρωτεύουσας και την γευστική δυναμική των αμπελιών της, αποφασίζει να δημιουργήσει την πρώτη οινική κοινότητα της Ελλάδος.
Κτίζει ένα ολόκληρο οικιστικό συγκρότημα με καθεδρικούς πύργους σε σχήμα κωδωνοστασίου, που δίνει τη δυνατότητα σε ένα ολόκληρο χωριό να ζει, να εργάζεται και να αναπτύσσεται, γύρω από τον κεντρικό πυρήνα της οινοποιίας.

Στην πορεία του χρόνου, το πάθος και η σοφία του Gustav μεταμόρφωσαν την μικρή οινοποιία σε ένα ολόκληρο οινικό συγκρότημα, που γίνεται το λίκνο κρασιών – θρύλων.

ΠΑΤΡΑ, 1873
Το 1873 δημιουργείται το βαθυπόρφυρο, επιδόρπιο, γλυκό και ατίθασο κρασί, η Μαυροδάφνη, ενώ λίγο αργότερα, το άρωμα και δυναμική του Μοσχάτου Πατρών θα δημιουργήσει το ομώνυμο κρασί με την εύθραυστη γοητεία.

ΠΑΤΡΑ, 1901
Η χρονιά του 1901, σημαδεύεται από τη σοδειά που ο Gustav Clauss φέρνει από τις ορεινές πλαγιές των Καλαβρύτων και εμφιαλώνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα τη Δεμέστιχα, την Πρέσβειρα των ελληνικών μεθόδων οινοποίησης στα πέρατα της γης.

ΠΑΤΡΑ, σήμερα
Η ACHAIA CLAUSS είναι ένα καθ’ όλα σύγχρονο οινοποιείο, με σημαντικό μερίδιο αγοράς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Οι νέες ετικέτες Άρωμα Λόφου λευκό και ερυθρό, η Επιλογή Βαρελιών ερυθρή από πορφυρό Αγιωργίτικο, το δυναμικό παλαιωμένο Chateau Clauss αλλά και η κλασική Μαυροδάφνη είναι μόνο μερικά από τα κρασιά της παλαιότερης οινοποιίας στην Ελλάδα, που κερδίζουν ολοένα και περισσότερους οινόφιλους. Διακόσιες περίπου χιλιάδες επισκέπτες το χρόνο έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά το ζωντανό θρύλο που λέγεται ACHAIA CLAUSS και να γευθούν τα προϊόντα της.

Fact: Το όνομα Μαυροδάφνη που φέρει το κόκκινο κρασί του αμπελώνα, πήρε το όνομά του από την αγαπημένη του ιδρυτή, Gustan Clauss, η οποία είχε μαύρα μάτια και την έλεγαν Δάφνη.

Ακολούθησε το mensdaily.gr σε facebook instagram

- Advertisment -spot_imgspot_img
- Advertisment -spot_img

Δημοφιλή

Recent Comments