Quantcast
20.9 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΤεχνολογίαTech NewsΗ ώρα της υβριδικής/ηλεκτρικής πτήσης

Η ώρα της υβριδικής/ηλεκτρικής πτήσης

- Advertisment -spot_imgspot_img

Με περίπου 215 ηλεκτροκίνητα αεροσκάφη να βρίσκονται στο στάδιο της εξέλιξης, αυτή τη στιγμή, είναι φανερό ότι σε λίγο καιρό δεν θα έχουμε να κάνουμε μόνο με υβριδικά/ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αλλά και με αντίστοιχης φιλοσοφίας αεροπλάνα. Αυτός είναι και ο απώτερος σκοπός της δημιουργίας της στροβιλογεννήτριας μειωμένου βάρους της Honeywell, που μπορεί να λειτουργήσει είτε με παραδοσιακά καύσιμα (κηροζίνη) είτε με βιοκαύσιμα αεροσκαφών προσφέροντας ηλεκτρική ισχύ για πολλαπλούς ηλεκτροκινητήρες τοποθετημένους σε οποιοδήποτε σημείο του αεροσκάφους.

Η εν λόγω μονάδα ισχύος χαρακτηρίζεται από υψηλή απόδοση και μπορεί, επίσης, να φορτίσει τις μπαταρίες ενός αεροσκάφους μειωμένων ρύπων, είτε πρόκειται για drone μεταφοράς (σχετικά μεγάλου) φορτίου είτε για αεροταξί, είτε αεροσκάφος σε δρομολόγια μικρών αποστάσεων. Σημειώστε ότι με βάρος 130 kg, η γεννήτρια της Honeywell ζυγίζει περίπου όσο και ένα συμβατικό… σκούτερ με θερμικό κινητήρα, αλλά παρέχει αρκετή ενέργεια για να τροφοδοτήσει μια ολόκληρη γειτονιά.

Η Honeywell έχει επεξεργαστεί πολλές διαφορετικές αρχιτεκτονικές πρόωσης, που σήμερα φτάνουν έως τις πλήρως ηλεκτρικές λύσεις οι οποίες βασίζονται σε μπαταρίες. Ανάμεσά τους και διάφορες υβριδικές αρχιτεκτονικές, όπως η Στροβιλο-ηλεκτρική, η Μερικώς Στροβιλο-ηλεκτρική, και οι Υβριδικές Σειριακής, Παράλληλης και Παράλληλης-Σειριακής λειτουργίας. Όλες τους χρησιμοποιούν ηλεκτρικούς κινητήρες, με διάφορους τρόπους, στο πλαίσιο του συνολικού συστήματος πρόωσης.

Σημειώστε ότι τα υβριδικά/ηλεκτρικά συστήματα πρόωσης έχουν σαφώς περισσότερο ευοίωνο μέλλον απ’ ό,τι τα υβριδικά αυτοκίνητα, καθώς βασισμένα μόνο στις μπαταρίες τους μπορεί να λειτουργήσουν κάποια drones και ελαφρά αεροσκάφη, αλλά όχι και τα «κανονικά» επιβατικά αεροπλάνα, που κατά χιλιάδες πετούν καθημερινά σε όλη την υδρόγειο. Εκεί οι απαιτήσεις ισχύος και οι καλυπτόμενες αποστάσεις είναι τέτοιες που με τη διαθέσιμη σήμερα τεχνολογία μπαταριών δεν μπορεί να προσφέρει αξιόπιστη λύση.

Πριν από έναν περίπου χρόνο, η Honeywell υπέγραψε συμφωνία με τη βρετανική startup Faradair Aerospace για μία μονάδα στροβιλογεννήτριας που θα λειτουργεί με βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα για το σύστημα πρόωσης του Bio Electric Hybrid Aircraft της Faradair (BEHA). Η Faradair σκοπεύει να έχει σε λειτουργία 300 υβριδικά-ηλεκτρικά BEHA μέχρι το 2030, εκ των οποίων τα 150 θα είναι πυροσβεστικά.

- Advertisment -spot_imgspot_img
- Advertisment -spot_img

Δημοφιλή

Recent Comments