Όλοι φανταζόμαστε ένα μέλλον γεμάτο ευτυχία και άνεση.. Κοιτάζοντας πίσω όμως, μπορεί κανείς να πει, ότι το μέλλον σίγουρα φαίνεται να είναι πιο παρήγορο για τους ανθρώπους. Αν και το ενδεχόμενο της πιθανής “καταστροφής” του κόσμου, την έχουμε φανταστεί με κάποιο τρόπο σχεδόν οι περισσότεροι! Αλλά ας υποθέσουμε ότι το μέλλον μας θα είναι καλύτερο και ότι οι καινοτομίες που έχουμε συμπεριλαμβάνονται σε αυτόν τον κατάλογο, που επίσης θα μπορούσαν να είναι χρήσιμες για ένα πιο εύκολο βίωμα. Μια λίστα με τις κορυφαίες καινοτομίες που μπορούν να κάνουν τη ζωή μας ευκολότερη και καλύτερη στο εγγύς μέλλον.
10. Ευέλικτα ρομπότ
Πρόσφατα οι επιστήμονες δημιούργησαν μηχανές που έχουν την ικανότητα να ισορροπούν, να περπατούν και να τρέχουν σε τραχύ και ανώμαλο έδαφος, καθιστώντας τα πολύ πιο χρήσιμα σε πλοήγηση, στο ανθρώπινο περιβάλλον.
Για δεκαετίες περιμένουμε τα ρομπότ να έρθουν στη ζωή μας. Δεν υπάρχει σχεδόν καμία αμφιβολία ότι στο εγγύς μέλλον τα ρομπότ θα είναι φίλοι μας, κατοικίδια ζώα, βοηθοί και ακόμη και σύντροφοι ζωής. Η ανάπτυξη των ρομπότ Agile είναι ένα βήμα προς αυτό το μέλλον.
9. Νευρομορφικά τσιπ
Γνωρίζατε ότι ο εγκέφαλό μας κατέχει την πιο προηγμένη μηχανή επεξεργασίας σε ολόκληρο το σύμπαν; Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι σε θέση να επεξεργάζεται πληροφορίες με τη ταχύτητα φωτός χωρίς να χρησιμοποιεί πολλή ενέργεια. Η νευρομορφική μηχανική είναι μια προσπάθεια να μπορεί να μιμηθεί τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου μας, γρήγορα και πολύ αποτελεσματικά. Αυτό θα μας βοηθούσε να κατασκευάσουμε εξαιρετικά γρήγορους και εξαιρετικά αποδοτικούς επεξεργαστές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε smartphone, υπολογιστές και ίσως ρομπότ.
8. Οργανικές ριζικές μπαταρίες
Σήμερα τα smartphone είναι οι μεγαλύτεροι φίλοι μας, γίνονται όλο και πιο ισχυρά με την πάροδο του χρόνου. Ίσως το μόνο μειονέκτημα αυτών των ισχυρών ηλεκτρονικών μηχανών είναι η διάρκεια ζωής της μπαταρίας, που φαίνεται να μειώνεται όσο προχωράμε στο μέλλον.
Μια οργανική ριζική μπαταρία (ORB) έρχεται να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα. Είναι ένας νέος τύπος μπαταρίας που αναπτύχθηκε για πρώτη φορά το 2005. Αυτός ο τύπος μπαταρίας γενικά δεν ακόμα είναι διαθέσιμος για τον καταναλωτή, ωστόσο η ραγδαία του ανάπτυξή είναι κοντά στο να χρησιμοποιηθεί και πρακτικά. Τα ORBs είναι δυνητικά πιο φιλικά προς το περιβάλλον από τις συμβατικές μπαταρίες με βάση το μέταλλο, κάτι που αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα. Χρησιμοποιούν οργανικά ριζικά πολυμερή, τα οποία είναι εύκαμπτα πλαστικά, αντί για μέταλλα για παροχή ηλεκτρικής ενέργειας. Τα ORBs θεωρούνται εναλλακτική λύση υψηλής ισχύος έναντι της τρέχουσας μπαταρίας ιόντων λιθίου.
7. Hyperloop τρένα
Η ιδέα αυτού του είδους των τρένων υπάρχει εδώ και δεκαετίες. Αλλά μόλις ο Elon Musk αποφάσισε να μετατρέψει αυτήν την ιδέα σε πραγματικότητα.
Το Hyperloop είναι ένας προτεινόμενος τρόπος μεταφοράς επιβατών και εμπορευμάτων που μοιάζει με λοβό, το οποίο θα περνάει μέσα από ένα σωλήνα με ταχύτητες ίδιες με αυτές του αεροπλάνου. Οι λοβοί θα επιταχύνουν την ταχύτητα σταδιακά χρησιμοποιώντας έναν γραμμικό ηλεκτρικό κινητήρα και θα χρησιμοποιούν παθητική μαγνητική ανύψωση ή ρουλεμάν αέρα. Οι σωλήνες μπορούν να πάνε πάνω από το έδαφος σε κολόνες ή υπόγεια, εξαλείφοντας τους κινδύνους διαβάσεων. Ελπίζουμε ότι το σύστημα θα είναι ενεργειακά αποδοτικό, ήσυχο και αυτόνομο. Ενδεικνύεται, πως η ταχύτητα του θα ξεπερνά 1000 km / h.
6. Τηλέφωνα χωρίς στεφάνη
Οι κατασκευαστές των smartphone προσπαθούν να κατασκευάσουν τηλέφωνα χωρίς το στεφάνι εδώ και πολλά χρόνια. Αλλά δεν το είχαν καταφέρει μέχρι που κυκλοφόρησε το Xioami MiMix, και εκεί ο κόσμος πήρε πραγματικά μια ιδέα πως θα μοιάζουν τα τηλέφωνα στο μέλλον.
Η Samsung φημολογείται επίσης ότι ακολουθεί τα βήματα της Xiaomi και ίσως κάνει το επόμενο smartphone της σειράς Galaxy S-bezel, με περίπου 95% αναλογίας οθόνης προς σώμα, ενώ το υπόλοιπο 5% είναι απαραίτητο για την μπροστινή κάμερα. Αυτή η καινοτομία έχει σίγουρα ένα λαμπρό μέλλον, και φαίνεται ότι τα smartphone μας κατευθύνονται προς τα εκεί.
5. Κάθετη καλλιέργεια
Ο ανθρώπινος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει τα 9 δισεκατομμύρια μέχρι το έτος 2050 και περίπου το 80% των ανθρώπων θα ζουν σε πόλεις. Ο υπερπληθυσμός θα καταστρέψει σίγουρα αυτόν τον πλανήτη με πολλούς τρόπους, εκτός και αν βρούμε έναν τρόπο για να τον σώσουμε.
Αλλά ένα πράγμα που χρειάζεται ο κάθε άνθρωπος για να παραμείνει ζωντανός (εκτός από το οξυγόνο και το νερό) είναι το φαγητό. Για να καλλιεργήσουμε τρόφιμα χρειαζόμαστε γη, αλλά δεν θέλουμε να προκαλέσουμε περισσότερες ζημιές στη μητέρα γη με τη μείωση των δασών. Μια αξιοπρεπής παροχή ποιότητας και ποσότητας σε 9 δισεκατομμύρια άτομα είναι μια μεγάλη πρόκληση. Αλλά αυτό το πρόβλημα ίσως να υπάρχει λύση με αυτήν την καινοτομία.
Η κάθετη καλλιέργεια είναι πρακτική για την παραγωγή τροφίμων σε κάθετα στοιβαγμένα στρώματα, όπως σε ουρανοξύστη. Οι σύγχρονες ιδέες της κάθετης γεωργίας χρησιμοποιούν τεχνικές εσωτερικής καλλιέργειας και τεχνολογίες ελεγχόμενου περιβάλλοντος (CEA), όπου μπορούν να ελεγχθούν όλοι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες. Η κάθετη γεωργία θα πάρει λιγότερο χώρο και μπορεί να παράγει ίσως 1000 φορές περισσότερη τροφή στην ίδια ποσότητα γης.
4. Ακουστικά εικονικής πραγματικότητας
Παρόλο που η ιδέα της εικονικής πραγματικότητας δεν είναι καινούργια, το 2016 σηματοδοτείται ως έτος κατά την οποία η εικονική πραγματικότητα απέκτησε κάποια ταχύτητα στην ανάπτυξη. Προς το παρόν το σύστημα, επικεντρώνεται κυρίως στο VR που ταιριάζει καλύτερα στο gaming. Όπως και οι περισσότερες καταχωρήσεις σε αυτήν τη λίστα, έτσι και αυτή χρειάζεται πολλές βελτιώσεις και αντιμετωπίζει ακόμα μερικά ζητήματα για να μπορεί τελικά να χρησιμοποιηθεί από τους περισσότερους ανθρώπους. Και όμως, αυτό το κομμάτι της τεχνολογίας σίγουρα έχει λαμπρό μέλλον, τόσο φωτεινό που μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στα μάτια σας.
3. Προκατασκευασμένα σπίτια
Το 2007 ήταν η χρονιά που ο ανθρώπινος πληθυσμός που ζούσε σε αστικές περιοχές ξεπέρασε τον πληθυσμό όσων ζούσαν σε αγροτικές περιοχές.
Το κατασκευασμένο περίβλημα προσπαθεί να λύσει ακριβώς αυτό το πρόβλημα. Να κατασκευάζονται στα εργοστάσια μαζικά και στη συνέχεια να εγκαθίστανται επί τόπου. Επειδή μπορούν να κατασκευάζονται σε τεράστιες ποσότητες με το ίδιο ακριβώς εσωτερικό και σχέδιο, δείχνει πιο εύκολο και θέλει λιγότερα χρήματα για να φτιαχτούν.
2. Αυτόνομα αυτοκίνητα
Τα αυτόνομα αυτοκίνητα είναι ίσως η πιο αναμενόμενη τεχνολογία στον κόσμο . Εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο σε τροχαία, από τα οποία τα περισσότερα προκαλούνται λόγω ύπνου και αλκοόλ. Αλλά τα αυτοκίνητα που θα οδηγούν μόνα τους θα θεραπεύσουν την ασθένεια που ονομάζεται απροσεξία.
Ωστόσο, εκτός από όλα τα καλά, αυτή η τεχνολογία είναι ακόμη υπό ανάπτυξη και απαιτεί πολλή βελτίωση για να είναι κάπως επαναστατική. Πρόσφατα κατά τη διάρκεια μιας δοκιμής, το αυτοκίνητο χωρίς οδηγό της Google συγκρούστηκε με ένα λεωφορείο και αποφεύχθηκε η απόφραξη των σάκων κατά τη διαδρομή. Αυτή η τεχνολογία θα μάθει να αναλαμβάνει τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις τη στιγμή της ανάγκης.
1. Τρισδιάστατη εκτύπωση
Η εκτύπωση 3D είναι μια πρωτοποριακή τεχνολογία που φαίνεται να έχει απεριόριστες δυνατότητες. Σήμερα, οι γιατροί το χρησιμοποιούν ένα αντίγραφο των οργάνων στους ασθενείς, όπως η καρδιά και ασκούν τη χειρουργική επέμβαση πριν καν κάνουν την πραγματική χειρουργική επέμβαση, χωρίς να αφήνουν χώρο για λάθη. Εκτός από τα νοσοκομεία, αυτό θα φέρει και επανάσταση σε όλο τον κόσμο. Φανταστείτε ένα μέλλον που θα μπορείτε να εκτυπώσετε οποιοδήποτε προϊόν που βρίσκετε στο διαδίκτυο από το σπίτι σας.
Διαβάστε επίσης: Οι καινοτομίες της εικονικής τεχνολογίας VR που αλλάζουν τον κόσμο μας