Μάνη – Όλα όσα κάνουν ξεχωριστή μία από τις πιο άγρια γοητευτικές περιοχές της Ελλάδας.
Ένα δραματικά όμορφο τοπίο, μια ατελείωτη ακτογραμμή κολπίσκων και υπερήφανων οχυρωμένων χωριών, πύργοι στη μέση του πουθενά και ένα πρωτόγνωρο αίσθημα ελευθερίας σχεδόν συνώνυμο της ανεμελιάς του καλοκαιριού αλλά με πολύ διαφορετικό τρόπο από αυτόν που έχεις συνηθίσει. Η Μέσα ή Λακωνική Μάνη είναι ένας από τους γοητευτικότερους ελληνικούς προορισμούς και, ευτυχώς, δεν έχει μέχρι σήμερα υποκύψει στις πιέσεις του μαζικού τουρισμού. Το γεγονός δε, πως μπορείς να την προσεγγίσεις οδικώς, την καθιστά ακόμη ιδανικότερο μέρος.
Η Αρεόπολη
Δεν υπάρχει ιδανικότερη βάση για την εξερεύνηση της Λακωνικής Μάνης από την Αρεόπολη. Ο καλοδιατηρημένος οικισμός με τα πέτρινα σοκάκια κουβαλά μπόλικη από την αύρα του ένδοξου παρελθόντος του (από την πλατεία Αθανάτων ουσιαστικά ξεκίνησε η Ελληνική Επανάσταση στις 17 Μαρτίου 1821), έχοντας ταυτόχρονα ένα γοητευτικό ταξιδιωτικό παρόν, με αρκετές επιλογές διαμονής, φαγητού και ποτού.
Το Λιμένι
Σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από την Αρεόπολη συναντάς τον πανέμορφο παραδοσιακό οικισμό των Μαυρομιχαλαίων, όπου η αυστηρότητα που χαρακτηρίζει ολόκληρη τη Λακωνική Μάνη παντρεύεται με τα διάφανα νερά της θάλασσας που ξεκινούν, κυριολεκτικά, από τις πόρτες των κτισμάτων, σε μία φανταστική εναλλαγή χρωμάτων που περιλαμβάνει καφέ, γκρι και γαλάζιο. Στην ενδιαφέρουσα παλέτα προστίθενται και οι αποχρώσεις του πορτοκαλί κατά την ειδυλλιακή ώρα του ηλιοβασιλέματος, με τον ήλιο να βουτά στο νερό.
Η Βάθεια
Στην καρδιά της Λακωνικής Μάνης, αυτός ο στοιχειωμένος οικισμός από πυργόσπιτα είναι πράγματι ένα μνημείο αρχιτεκτονικής παράδοσης που αντιστέκεται σθεναρά στο πέρασμα των χρόνων. Περίπου 28 χλμ. από την Αρεόπολη και σε μικρή απόσταση από τον Γερολιμένα, ξεπροβάλλει μετά από κάμποσες στροφές στον δρόμο η Βάθεια, η οποία μοιάζει σαν ακροβολισμένη ακρόπολη στην κορυφή ενός λόφου. Τα σπίτια είναι σχεδόν όλα εγκαταλειμμένα καθώς, όπως υποστηρίζουν τουλάχιστον οι ντόπιοι τα περιουσιακά στοιχεία είναι αρκετά μπερδεμένα αλλά τα κτίσματα παραμένουν καλοδιατηρημένα και αναστηλωμένα. Δίχως αμφιβολία ένα από τα χαρακτηριστικότερα σημεία της ευρύτερης περιοχής καθώς και ένα από τα πιο Instagramικά αυτής.
Ο Γερολιμένας
Το πάλαι ποτέ ορμητήριο των Μανιατών πειρατών σου δίνει εύκολα την εντύπωση πως βρίσκεσαι σε κάποιο νησί, κυρίως λόγω της γαλαζοπράσινης και διάφανης όψης των νερών του, που σχεδόν κυριολεκτικά σε προκαλούν να βουτήξεις. Πρόκειται για ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά σημεία της Λακωνικής Μάνης, φωλιασμένος μέσα στον προστατευμένο φυσικό όρμο.
Πόρτο Κάγιο
Το παραθαλάσσιο χωριό, κοντά στο νοτιότερο σημείο της ηπειρωτικής Ελλάδας, χρονολογείται από τον 17ο αιώνα και το όνομά του προέρχεται από το ενετικό Porto Quaglio και το γαλλικό Port des Cailles. Κατά το μακρινό παρελθόν αποτέλεσε ένα από τα πιο σημαντικά λιμάνια της Μάνης. Ο γραφικός οικισμός του πληροί στο ακέραιο όλα εκείνα που κάνουν μοναδική την ευρύτερη περιοχή, έχοντας -και αυτό- πεντακάθαρα νερά και background τις αυστηρές όσο και μεγαλειώδεις γραμμές της Μάνης.
Το Μαρμάρι
Η οργανωμένη απέραντη αμμουδιά με τα πεντακάθαρα νερά στην περιοχή του Ταίναρου βρίσκεται περίπου 37 χιλιόμετρα νότια της Αρεόπολης και προτείνεται ως η καλύτερη παραλία της Λακωνικής Μάνης.