Quantcast
22.6 C
Thessaloniki
Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήCars & BikeΑυτοκίνηταΠοια είναι η χρησιμότητα των χειμερινών ελαστικών

Ποια είναι η χρησιμότητα των χειμερινών ελαστικών

- Advertisment -spot_imgspot_img

Έχουμε την τύχη να ζούμε σε μια χώρα που λούζεται από ήλιο κατά το μεγαλύτερο μέρος του έτους, οπότε προκαταβολικά κάθε κουβέντα σχετικά με τα χειμερινά ελαστικά μπορεί για κάποιους να αποτελεί… ανέκδοτο. Ωστόσο, ακόμα και σε αυτή τη χώρα, υπάρχουν σημεία, που εντοπίζονται κυρίως σε ορεινές περιοχές, και η χρήση τους μπορεί να προσφέρει λύσεις. Ας τα πάρουμε όλα όμως με τη σειρά και ας δούμε πιο αναλυτικά τι ισχύει και τι όχι για τα χειμερινά ελαστικά.

Ερώτηση: Είναι υποχρεωτική η χρήση χειμερινών ελαστικών στην Ελλάδα;

Απάντηση: Προφανώς και όχι. Το κλίμα της χώρας δεν δημιουργεί τις συνθήκες ώστε η χρήση των χειμερινών ελαστικών να είναι υποχρεωτική. Αυτό που συμβαίνει σε συγκεκριμένες περιοχές (ορεινές) και σε συγκεκριμένες συνθήκες (παγετός, χιονόπτωση) είναι ότι ανακοινώνονται οδηγίες από τα τοπικά τμήματα της Τροχαίας που επιβάλλουν χρήση αλυσίδων ή χειμερινών ελαστικών προκειμένου να μετακινηθεί κάποιο όχημα στο οδικό δίκτυο που έχει πληγεί από την κακοκαιρία. Υποχρεωτική χρήση χειμερινών ελαστικών δεν εφαρμόζεται, επίσης, σε καμία από τις γειτονικές μας χώρες, με την Βόρεια Μακεδονία να έχει το πιο αυστηρό πλαίσιο εξ’ αυτών που επιβάλλει μεταξύ 15 Νοεμβρίου και 15 Μαρτίου όλα τα οχήματα είτε να χρησιμοποιούν χειμερινά ελαστικά είτε να έχουν διαθέσιμες αλυσίδες.

Ερώτηση: Γιατί να πάρω χειμερινά ελαστικά; Οι αλυσίδες από μόνες τους δεν με καλύπτουν;

Απάντηση: Αρχικά να τονίσουμε ότι οι αλυσίδες και τα χειμερινά ελαστικά έχουν σχεδιαστεί για να κάνουν την ίδια δουλειά. Ο οδηγός που κινείται σε μία πόλη ή σε ένα νησί όπου η θερμοκρασία δεν πέφτει χαμηλά, δεν έχει κανένα λόγο να αγοράσει χειμερινά ελαστικά. Με ένα σετ αλυσίδων -το οποίο ενδέχεται να μην το χρησιμοποιήσει για χρόνια- είναι καλυμμένος. Την ίδια στιγμή οι αλυσίδες καλύπτουν και έναν οδηγό ορεινής περιοχής με συχνές χιονοπτώσεις. Το μεγάλο τους μειονέκτημα σε σχέση με τα χειμερινά ελαστικά είναι πως οι αλυσίδες περιλαμβάνουν και την κουραστική διαδικασία «βάλε-βγάλε» η οποία γίνεται ακόμα πιο κουραστική όταν οι καιρικές συνθήκες που επιβάλλουν τη χρήση τους, εμφανίζονται όλο και πιο συχνά. Την ίδια στιγμή οι αλυσίδες ταλαιπωρούν και προκαλούν φθορές σε ένα θερινό ελαστικό που τις χρησιμοποιεί. Μερική λύση στα προβλήματα των αλυσίδων φέρνουν οι αλυσίδες τύπου «αράχνη» οι οποίες είναι πιο εύκολες στην τοποθέτηση αν και συνολικά είναι ακριβότερες λύσεις εφόσον επιδιώξουμε την απόκτηση ενός ποιοτικού σετ.

Ερώτηση: Ποια ιδιαιτερότητα υπάρχει στην κατασκευή των χειμερινών ελαστικών;

Απάντηση: Ένα ελαστικό αποτελείται από γόμα, ατσάλι και νήματα. Το ατσάλι και τα νήματα είναι υλικά του σκελετού, ενώ η γόμα το προστατεύει από περιβαλλοντικές επιδράσεις. Η ελαστικότητα της γόμας αλλάζει κατά την επαφή με την άσφαλτο, πάντα σε συνάρτηση με τη θερμοκρασία. Αυτή η εναλλαγή στην ελαστικότητα επηρεάζει την πρόσφυση αλλά και την πέδηση του οχήματος. Πιο συγκεκριμένα, τα θερινά ελαστικά γίνονται πιο σκληρά και άκαμπτα σε κρύες συνθήκες, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η επαφή τους με το έδαφος σε θερμοκρασίες κάτω των 7 βαθμών Κελσίου.

Όσο αφορά το φρενάρισμα έχει αποδειχτεί, πάντα σε χαμηλές θερμοκρασίες, ότι η απόσταση φρεναρίσματος με χειμερινό ελαστικό είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με την αντίστοιχη ενός θερινού ελαστικού. Μάλιστα, στις υψηλές ταχύτητες η απόσταση φρεναρίσματος μπορεί να είναι έως και 20% μικρότερη!

>> Τα ηλεκτρικά ξεπέρασαν σε πωλήσεις τα πετρελαιοκίνητα

Ερώτηση: Πως ξεχωρίζουμε τα χειμερινά ελαστικά;

Απάντηση: Ακόμα και αν δεν μπορούμε να διακρίνουμε τα πιο φαρδιά «τακούνια», και τις βαθύτερες -σε σχέση με ένα θερινό ελαστικό- εγκοπές στο πέλμα, υπάρχουν δύο ενδείξεις στην πλαϊνή όψη απ’ τις οποίες μπορούμε να τα ξεχωρίσουμε. Η πρώτη είναι το σύμβολο της χιονοστιβάδας που φέρει την ονομασία 3PMSF (Three Peak Mountain Snow Flake) και μας δείχνει ότι το ελαστικό έχει περάσει μια σειρά δοκιμασιών με αυστηρά κριτήρια προκειμένου να διαπιστωθεί η σωστή συμπεριφορά του σε χαμηλές θερμοκρασίες. Η δεύτερη είναι τα γράμματα M,S που αντιστοιχούν στη λάσπη (mud) και στο χιόνι (snow) και μας δείχνει ότι οι εγκοπές του ελαστικού έχουν σχεδιαστεί ώστε να προσφέρουν ασφαλή πρόσφυση και πέδηση. Προσοχή! Η δεύτερη ένδειξη από μόνη της δεν επαρκεί για να χαρακτηριστεί ένα ελαστικό χειμερινό αφού μπορεί να την φέρει και ένα θερινό ή παντός καιρού ελαστικό που δίνει τη δυνατότητα για μετακίνηση στη λάσπη. Πρέπει λοιπόν και οι δύο ενδείξεις να εμφανίζονται ταυτόχρονα.

Ερώτηση: Μπορώ να χρησιμοποιώ τα χειμερινά ελαστικά και τους καλοκαιρινούς μήνες;

Απάντηση: Αυτή η επιλογή, αν και καθόλα νόμιμη, κρύβει κινδύνους τους οποίους τονίζουν με έμφαση όλοι οι κατασκευαστές ελαστικών. Tα χειμερινά ελαστικά τρέφουν… απέχθεια για το καλοκαίρι αφού η χρήση τους σε υψηλές θερμοκρασίες επιταχύνει τις φθορές και μειώνει τη διάρκεια ζωής τους κατά 60% πιο γρήγορα σε σχέση με ένα θερινό ελαστικό. Την ίδια στιγμή η καυτή άσφαλτος αυξάνει τον βαθμό αντίστασης κατά την κύλιση με αποτέλεσμα να αυξάνεται ταυτόχρονα η κατανάλωση καυσίμου και να αδειάζει γρηγορότερα το ρεζερβουάρ. Το πιο σημαντικό όμως είναι πως η πρόσφυση του οχήματος μειώνεται και μπορεί να προκύψουν επικίνδυνες καταστάσεις όταν χρειαστεί να γίνει απότομη αλλαγή κατεύθυνσης. Είναι προτιμότερο, λοιπόν, τα χειμερινά ελαστικά να αποθηκεύονται τους μήνες που η θερμοκρασία ανεβαίνει σε υψηλότερα επίπεδα.

Ερώτηση: Ποιος είναι ο πιο σωστός τρόπος να αποθηκεύονται τα χειμερινά ελαστικά;

Απάντηση: Οι κατασκευαστές προτείνουν τα χειμερινά ελαστικά να αποθηκεύονται πάντα φουσκωμένα, μαζί με τις ζάντες και να ελέγχονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα η πίεσή τους. Η προτεινόμενη τοποθέτηση είναι η κάθετη -και αν είναι εφικτό πάνω σε ράφια ώστε να μην υπάρχει επαφή με υγρασία- για να αποφευχθεί η παραμόρφωση τους και να παραμένουν λειτουργικά για να χρησιμοποιηθούν τον επόμενο Χειμώνα.

Ερώτηση: Τι πρέπει να γνωρίζω για την πίεση των χειμερινών ελαστικών;

Απάντηση: Και εδώ η απάντηση έρχεται μέσα από τους κατασκευαστές οι οποίοι προτείνουν μια μικρή αύξηση στην πίεση 0,2 bar (ή σχεδόν 3 psi) σε σχέση με την πίεση που βάζουμε τους καλοκαιρινούς μήνες. Αυτό γίνεται λόγω της θερμικής διακύμανσης που οδηγεί σε μείωση της πίεσης. Την ίδια στιγμή προτείνεται η μέτρηση της πίεσης σε κρύες συνθήκες, πριν την εκκίνηση του οχήματος ή τουλάχιστον 30 λεπτά μετά τη χρήση του, για να εξασφαλιστεί ότι η θερμότητα που παράγεται κατά την οδήγηση, δεν έχει προκαλέσει μεταβολές. Τέλος, όσον αφορά τη διάρκεια ζωής τους, ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας και οι ισχύουσες Ευρωπαϊκές Οδηγίες επιβάλλουν την αντικατάσταση των ελαστικών όταν το βάθος πέλματος βρίσκεται κάτω από 1,6 mm.

ΠΕΝΤΕ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΗΣ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΤΗΣ PIRELLI

1. ΟΜΑΛΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ

Αποφύγετε τις απότομες επιταχύνσεις και φρεναρίσματα, που ενδέχεται να προκαλέσουν απώλεια πρόσφυσης σε χιονισμένες ή βρεγμένες επιφάνειες. Επίσης και το τιμόνι απαιτεί ήπιες κινήσεις

2. ΣΤΑΥΡΩΜΑ (ΕΝΑΛΛΑΓΗ ΘΕΣΕΩΝ) ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ

Η εναλλαγή θέσεων των ελαστικών προσφέρει ομοιόμορφη φθορά του πέλματος και αυξημένη αντοχή. Το σταύρωμα των χειμερινών ελαστικών πρέπει να γίνεται κάθε 8.000 – 10.000 km

3. ΠΑΝΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΕΙΜΕΡΙΝΑ ΕΛΑΣΤΙΚΑ

Ο ομοιόμορφος εξοπλισμός είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη διασφάλιση βέλτιστων επιδόσεων και ασφαλούς οδήγησης. Χρησιμοποιείτε πάντα 4 χειμερινά ελαστικά της ίδιας μάρκας και με παρόμοια χαρακτηριστικά σχεδίασης

4. ΕΛΕΓΧΕΤΕ ΤΟ ΠΕΛΜΑ

Η απόδοση του χειμερινού ελαστικού στο χιόνι είναι άριστη με βάθος πέλματος 4 mm. Ωστόσο, ο νόμος σας επιτρέπει να κυκλοφορείτε, και με χειμερινά ελαστικά με βάθος πέλματος έως 1,6 mm

5. ΤΗΡΕΙΤΕ ΤΟ ΟΡΙΟ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ

Τηρείτε τα όρια ταχύτητας που αναγράφονται στο πλευρό του ελαστικού. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε χειμερινά ελαστικά χαμηλότερου δείκτη ταχύτητας από αυτόν που απαιτεί ο νόμος

Ακολούθησε το mensdaily.gr σε facebook instagram

- Advertisment -spot_imgspot_img
- Advertisment -spot_img

Δημοφιλή

Recent Comments