Quantcast
19.8 C
Thessaloniki
Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚατάλυμαTravelΘέλω να ταξιδεύω δίπλα στο παράθυρο - Πόσο κακό μας κάνει;

Θέλω να ταξιδεύω δίπλα στο παράθυρο – Πόσο κακό μας κάνει;

- Advertisment -spot_imgspot_img

Σου αρέσει να κάθεσαι στη θέση δίπλα στο παράθυρο του αεροπλάνου; Λοιπόν, αυτός θα μπορούσε να είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους μοιάζεις μεγαλύτερος ηλικιακά από ό,τι είσαι στην πραγματικότητα, και το δέρμα σου δείχνει να μην είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Τα αεροπορικά ταξίδια είναι ένας από τους ταχύτερους τρόπους για να μετακινηθεί κανείς, αλλά δεν είναι πάντα ο πιο άνετος. Τουναντίον, υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη μας για να μην αγχωθούμε.

Καταρχάς, τα καθίσματα είναι πολύ κοντά το ένα στο άλλο, δεν υπάρχει πολύς χώρος για τα πόδια και αν ο μπροστινός ρίξει το κάθισμά του προς τα πίσω, οι αποστάσεις μεταξύ των δύο θέσεων μειώνονται ακόμη περισσότερο. Επομένως, αν υπάρχει κάτι που μπορεί να κάνει καλύτερη την εμπειρία της πτήσης, ενδεχομένως η επιλογή της πτήσης να είναι καθοριστική σε αυτό το επίπεδο.

Οι περισσότεροι στο μεταξύ, απολαμβάνουν τη θέση δίπλα στο παράθυρο, διότι εξασφαλίζει καλύτερη θέα από εκείνους που πηγαινοέρχονται στο διάδρομο με προορισμό την τουαλέτα. Το ζήτημα είναι βέβαια, πως σύμφωνα με την επιστήμη, η εν λόγω θέση δεν είναι ό,τι καλύτερο ούτε για την υγεία ούτε για την εμφάνισή μας.

Η θέση δίπλα στο παράθυρο

Σύμφωνα με το Travel Hacker, το παράθυρο επιτρέπει στις υπεριώδεις ακτίνες να διεισδύσουν και να βλάψουν το δέρμα μας, ακόμη περισσότερο από όταν βρισκόμαστε στο έδαφος.

Μάλιστα, σε παλαιότερες δηλώσεις της στο Sun Online Travel, η Δρ Sweta Rai, από τη Βρετανική Ένωση Δερματολόγων, εξήγησε πώς ακριβώς επηρεαζόμαστε, σύντομα και περιεκτικά: “Το παράθυρο δίπλα σας στο αεροπλάνο μπορεί να είναι μικρό, αλλά σε μία πτήση είστε πιο κοντά στο στρώμα του όζοντος κατά δεκάδες χιλιάδες πόδια. Οι ακτίνες του ήλιου είναι πολύ πιο βλαβερές σε αυτό το επίπεδο.”

Τι μπορείς να κάνεις;

Είναι αλήθεια ότι οι υπεριώδεις ακτίνες UV είναι πιο επιβλαβείς όσο πιο ψηλά βρισκόμαστε -γι’ αυτό και σκιέρ και ορειβάτες πρέπει να φορούν αντιηλιακό. Ευτυχώς, πολλά αεροπλάνα διαθέτουν ήδη παράθυρα που προσφέρουν όλη την απαραίτητη προστασία από μόνα τους.

Η Dr. Rai και άλλοι ειδικοί κάνουν μία απλή σύσταση που μπορούμε να ακολουθήσουμε αν θέλουμε να είμαστε βέβαιοι ότι τίποτα δεν πρόκειται να επηρεάσει το δέρμα μας: “Όλοι πρέπει να φοράμε αντηλιακό όταν πετάμε. Αν χρησιμοποιείτε καθημερινά ενυδατική κρέμα με δείκτη προστασίας 30 ή υψηλότερο, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε.”, επεσήμανε σχετικά.

Οι δερματολόγοι σημειώνουν ότι όλοι πρέπει να χρησιμοποιούν αντηλιακό κάθε μέρα, είτε έχει συννεφιά είτε ο ήλιος δεν είναι ιδιαίτερα διακριτός διότι οι υπεριώδεις ακτίνες είναι παρούσες και όταν δεν τις αντιλαμβανόμαστε. Μεριμνώντας με αυτόν τον τρόπο, αποφεύγουμε προβλήματα όπως το μελάνωμα, οι κηλίδες ή η πρόωρη γήρανση.

Τα περισσότερα μελανώματα είναι αποτέλεσμα επανειλημμένης έκθεσης σε υπεριώδη ακτινοβολία χωρίς τη χρήση αντηλιακού. Το αρμόδιο συμβούλιο για τον καρκίνο συνιστά όταν τα επίπεδα υπεριώδους ακτινοβολίας είναι στο επίπεδο 3 ή υψηλότερα, να αναζητάμε τη σκια, να φοράμε καπέλο που να καλύπτει κεφάλι, λαιμό και αυτιά, να φοράμε προστατευτικά ρούχα και γυαλιά ηλίου στενής εφαρμογής, μη παραλείποντας φυσικά και το αντηλιακό με δείκτη προστασίας SPF 30 ή υψηλότερο.

Ακολούθησε το mensdaily.gr σε facebook instagram

- Advertisment -spot_imgspot_img
- Advertisment -spot_img

Δημοφιλή

Recent Comments