Aυτή η ερώτηση είναι τόσο παλιά όσο και ο… διάδροµος και η αλήθεια είναι πως υπάρχουν υπέρ και κατά και στις δύο περιπτώσεις. Σίγουρα υπάρχουν προπονήσεις που µπορείς να κάνεις πιο αποτελεσµατικά στο διάδροµο. Ωστόσο, το τρέξιµο έξω µπορεί να σου δηµιουργήσει ένα απαράµιλλο αίσθηµα ευεξίας. «Το τρέξιµο, όµως, στην άσφαλτο απαγορεύεται διά ροπάλου καθώς δεν απορροφά τους κραδασµούς και είναι ό,τι χειρότερο για τη µέση και τα γόνατα» τονίζει η Χριστίνα Μαυρίδου, personal trainer. Συγκεντρώσαµε 6 πλεονεκτήµατα και µειονεκτήµατα για το τρέξιµο στο διάδροµο έναντι έξω, σε ταρτάν, άµµο ή χώµα.
Επίπεδο δυσκολίας – Νικητής: Ισοπαλία
Το θέµα του επιπέδου δυσκολίας προκύπτει κάθε φορά που µιλάµε για το τρέξιµο έξω ή µέσα. Οι άνθρωποι υποθέτουν πως το πρώτο είναι εµπειρικά πιο δύσκολο από το να «µετράς» χιλιόµετρα στο διάδροµο. Ωστόσο, σε έρευνα έχει αποδειχθεί πως όταν ρυθµίζεις το διάδροµο σε κλίση 1%, έχεις ακριβώς την ίδια δαπάνη ενέργειας όσο στο τρέξιµο σε εξωτερικό χώρο. Έτσι, είναι εξίσου αποτελεσµατικό εφόσον ρυθµίσεις το µηχάνηµα σε αυτή τη µικρή κλίση.
Προπόνηση για αγώνα – Νικητής: Διάδροµος
Πολλοί από τους πιο σύγχρονους ηλεκτρικούς διαδρόµους σου επιτρέπουν να δηµιουργήσεις το δικό σου προφίλ διαδροµής, το οποίο µπορείς να χρησιµοποιήσεις για να µιµηθείς τον αγώνα για τον οποίο προετοιµάζεσαι. Ακόµη κι αν δεν πρόκειται να συµµετάσχεις σε κάποιον αγώνα, µπορείς να αλλάζεις την προπόνησή σου επιλέγοντας να «τρέξεις» σε συγκεκριµένο έδαφος ή διαδροµή, ανάλογα µε τις επιλογές που σου δίνει το µηχάνηµα. Επίσης, δε χρειάζεται να ανησυχείς για τον καιρό, τη θερµοκρασία ή το έδαφος όταν τρέχεις στο διάδροµο, κάτι που είναι πολύ σηµαντικό αν ζεις σε περιοχές µε πολύ κρύο, ζέστη ή βροχές κάποιες εποχές του χρόνου.
Ευλυγισία- Νικητής: Δρόµος
Παρότι ο διάδροµος προσφέρει καλύτερη στήριξη στις αρθρώσεις σου, δεν έχεις το πρόσθετο όφελος του να τρέχεις σε ανώµαλο έδαφος ή στο πεζοδρόµιο. Ακόµη κι αν το έδαφος έξω σου φαίνεται επίπεδο, στην πραγµατικότητα ποτέ δεν είναι έτσι. Οπότε, οι µύες στα πέλµατα και τα πόδια σου κάνουν συνεχώς µικρές αναπροσαρµογές για να προσαρµοστούν στις αλλαγές της επιφάνειας. Αυτές είναι εξαιρετικές για το συντονισµό και την ισορροπία και θα συµβάλλουν στη βελτίωση των ικανοτήτων σου. Ενώ το τρέξιµο στο διάδροµο θα βοηθήσει στη βελτίωση της φυσικής σου κατάστασης, δεν µπορεί να µιµηθεί τις καταστάσεις πραγµατικής ζωής που βιώνεις όταν τρέχεις έξω.
Αρθρώσεις – Νικητής: Διάδροµος
Ο λείος, µαλακός ιµάντας είναι πιο ευγενικός µαζί σου απ’ ό,τι το σκληρό χώµα ή το ταρτάν του στίβου. Το τρέξιµο στο διάδροµο µπορεί να βοηθήσει να µειωθεί η επιβάρυνση στις αρθρώσεις σου και συνολικά στο σώµα σου. Αυτό µπορεί να είναι ιδιαίτερα βοηθητικό όταν αναρρώνεις ή αρχίζεις να γυµνάζεσαι ξανά έπειτα από έναν τραυµατισµό. Για να ξεκινήσεις πιο οµαλά την επιστροφή σου στο τρέξιµο έξω έπειτα από έναν τραυµατισµό, ενάλλασσε προπονήσεις σε διάδροµο και εξωτερικούς χώρους, αντί να αρχίσεις να κάνεις όλες τις προπονήσεις σου έξω.
Άσκηση µυών – Νικητής: Δρόµος
Η µηχανική των µυών όταν τρέχεις στο διάδροµο διαφέρει, επειδή υπάρχει ένα µηχάνηµα που κινητοποιεί τον ιµάντα. Έξω τυπικά βασίζεσαι στους δικεφάλους σου για να ολοκληρώσεις τον κύκλο της δρασκελιάς και ανασηκώνεις τα πόδια πίσω σου, κλοτσώντας σχεδόν τους γλουτούς σου. Επάνω στο διάδροµο, όµως, η προώθηση του ιµάντα κάνει ένα µεγάλο µέρος αυτής της δουλειάς αντί για σένα. Χρησιµοποιείς τους τετρακεφάλους σου για να σηκώσεις τα πόδια σου, αλλά οι δικέφαλοί σου δεν εµπλέκονται τόσο όσο αν έτρεχες έξω. Αν τρέχεις µόνο σε διάδροµο, κάνε κάποιες ασκήσεις κυκλικής προπόνησης για να δουλέψεις τους µυς στο πίσω µέρος των ποδιών σου, συµπεριλαµβανοµένων των δικεφάλων και των γλουτιαίων.
Ποικιλiα – Νικητής: Δρόµος
Εδώ τα πράγµατα είναι δεδοµένα: το τρέξιµο µέσα εΙναι βαρετό. Ακόµη κι αν έχεις την καλύτερη playlist ή βλέπεις τηλεόραση, είναι υπερβολικά εύκολο να κοιτάζεις συνέχεια το ρολόι και τους αριθµούς µπροστά σου – και να διαπιστώνεις πως έχουν περάσει µόνο 30 δευτερόλεπτα από την τελευταία φορά που κοίταξες. Όταν τρέχεις έξω, ο χρόνος φαίνεται να κυλάει πιο γρήγορα επειδή κυριολεκτικά καλύπτεις περισσότερο έδαφος. Επιπλέον, έχεις µια κυριολεκτική γραµµή τερµατισµού για το τρέξιµό σου και τη βλέπεις να πλησιάζει όλο και πιο κοντά όσο προχωράς. Αυτό σου προσφέρει µια πιο φυσική αίσθηση της απόστασης και θα σου δώσει εκείνη την επιπλέον αίσθηση για να τελειώσεις δυνατά όταν θα έχεις τη διάθεση να τα παρατήσεις.