Τα τελευταία χρόνια η τάση του brunch αυξάνεται ολοένα και περισσότερο. Κάθε bar restaurant, cafe, ξενοδοχείο έχει πια ενσωματώσει στις παροχές του, μια πλούσια κάρτα για brunch. Έμεινα έκπληκτος, με το πόσο δημοφιλή είναι κάποια καταστήματα, που εξειδικεύονται στο να σερβίρουν γεύματα αυτού του είδους.
Η λέξη brunch προέκυψε από τον συνδυασμό των λέξεων breakfast και lunch. Ιστορικά, ξεκίνησε να σερβίρεται στην Αγγλία στα τέλη του 19ου αιώνα. Έπειτα, περίπου το 1930 άρχισε να διαδίδεται και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου και έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές στο ευρύ κοινό.
Ο όρος brunch περιγράφει ένα γεύμα, το οποίο είναι συνδυασμός πρωινού και ενός γεύματος που σερβίρεται αργά το πρωί έως και το απόγευμα. Κατά βάση σερβίρεται με κάποιο αλκοολούχο ποτό.
Διαβάσετε επίσης: Ας ζεσταθούμε με ένα ποτήρι Gluhwein
Εθιμοτυπικά συνδυάζεται με ένα ποτήρι σαμπάνιας ή με κάποιο κοκτέιλ, ανάλογα με το πιάτο που έχουμε επιλέξει.
Στην Ελλάδα βέβαια, κυριαρχεί το εξής παράδοξο. Η σύγχυση μεταξύ πρωινού, brunch και μεσημεριανού γεύματος, έχει φέρει σαν αποτέλεσμα να συναντάμε καταναλωτές που συνδυάζουν προσούτο, μοτσαρέλα, αυγά, λάδι τρούφας και λαχανικά, πίνοντας παράλληλα cafe latte με γεύση φουντούκι.
Προσωπικά είμαι αντίθετος με τέτοιους extreme συνδυασμούς. Θα πρότεινα στους λάτρεις του brunch, αφού πάρουν τον πρωινό τους καφέ, να επιλέξουν ένα αλκοολούχο ποτό για να συνοδεύσουν το γεύμα τους.
Τι πιο γευστικό, από ένα Bloody Mary δίπλα σε αλλαντικά, τυριά και country πατάτες.
Και αν για κάποιους, ακόμα και στην ιδέα, το Bloody Mary μοιάζει υπερβολή, θα πρότεινα μια δροσιστική Mimosa ή ένα Moscow Mule συνδυασμένα με γλυκά pancakes.
Επιλογές υπάρχουν πολλές. Συνδυασμοί ακόμα περισσότεροι. Ας αφήσουμε στην άκρη, freddo cappuccino και cafe latte και ας δοκιμάσουμε να βάλουμε στο brunch το αλκοόλ, γιατί εν τέλει αυτό το κάνει ξεχωριστό και το αναβαθμίζει.
Όπως και να ‘χει καφέ πίνουμε και θα συνεχίσουμε να πίνουμε. Ας τον συνδυάζουμε με το πρωινό μας.