Quantcast
22.2 C
Thessaloniki
Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήFood & DrinksDrinksΟι εκφράσεις της γεύσης

Οι εκφράσεις της γεύσης

- Advertisment -spot_imgspot_img

Τις τελευταίες δεκαετίες υπάρχει μια τάση στους ανθρώπους να ερευνούν ολοένα και περισσότερο το κομμάτι της γαστρονομίας. Ίσως φανεί λίγο υπερβολικό αλλά θα συμπεριλάβω και το αλκοόλ μέσα στον όρο γαστρονομία, γιατί όπως μας αρέσει να καταναλώνουμε εκλεκτή τροφή, από την επιλογή μέχρι και το σερβίρισμα, αντίστοιχα το ίδιο επιλέγουμε και στο αλκοόλ.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, που κάποιοι επιστήμονες θεωρούν πως η γαστρονομία έχει υποκαταστήσει την σεξουαλική επαφή. Καθημερινά εκπαιδεύουμε την παλέτα μας σε νέες γεύσεις, νέες συνταγές, πρωτότυπους συνδυασμούς υλικών και ευφάνταστα σερβιρίσματα.

Δείτε Επίσης: Ανοιξιάτικα Cocktails

Ποια είναι όμως η βάση με την οποία κρίνουμε αυτά τα γευστικά αριστουργήματα, φαγητά, γλυκά, ποτά, κοκτέιλ, ροφήματα.;

Οι γεύσεις είναι πέντε. Ξεκινάμε με το γλυκό. Αισθανόμαστε γλυκό σε προϊόντα τα οποία περιέχουν σάκχαρα. Υπάρχει μια προδιάθεση σε όλους τους ανθρώπους να προτιμούν προϊόντα με αυτή τη γεύση.

Έπειτα πάμε στο αλμυρό. Όσα προϊόντα περιέχουν άλατα μας δημιουργούν αυτή τη γεύση. Το πιο συνηθισμένο προϊόν που δίνει αυτή τη γεύση είναι το αλάτι. Η ευαισθησία μας στο αλμυρό είναι περίπου ίδια με το γλυκό.

Τρίτο, το ξινό. Όσα προϊόντα περιέχουν οξέα μας δημιουργούν αυτήν την αίσθηση. Η ανθρώπινη ευαισθησία είναι περίπου δέκα φορές μεγαλύτερη στο ξινό, από ότι στο γλυκό και το αλμυρό.

Πικρό είναι ένα προϊόν το οποίο συνήθως περιέχει συστατικά που δίνουν αυτήν την γεύση. Εδώ η ευαισθησία είναι πολύ μεγαλύτερη. Εκατό φορές μεγαλύτερη ευαισθησία έχουμε στο πικρό, σε σχέση με το αλμυρό και το γλυκό.

Τέλος μια γεύση που χαρακτηρίστηκε επίσημα σαν όρος μεταγενέστερα, σε σχέση με τις υπόλοιπες τέσσερις. Το ουμάμι. Δεν είναι γλυκό, δεν είναι αλμυρό, ούτε ξινό, ούτε πικρό. Ίσως όμως περιέχει λίγο από όλα σε κάποιες μορφές. Για παράδειγμα η τομάτα. Εδώ η ευαισθησία μας, είναι κοντά στα δεδομένα της ευαισθησίας που έχουμε στο ξινό.

Όλες οι γεύσεις, συνθέτουν ένα τελικό αποτέλεσμα. Αυτό το αποτέλεσμα κρίνουμε σαν καταναλωτές, είτε τρώμε, είτε πιούμε κάτι. Κάποιοι έχουμε μια αδυναμία και τάση προς κάποια γεύση. Αν και πρακτικά, ότι και να δοκιμάζουμε, στο τέλος έχουμε την ανάγκη να δημιουργούμε ισορροπία στην παλέτα μας.

Οπότε, όταν σε ένα μπαρ διαβάζετε μια κάρτα με ποτά, σκεφτείτε το εξής. Οι επαγγελματίες που δημιούργησαν αυτήν την κάρτα, έχουν μεριμνήσει ώστε να σας προσφέρουν ισορροπημένα γευστικά ποτά, τα οποία θα καλύπτουν τα γούστα σας όσον αφορά τα υλικά και θα αφήνουν ένα αποτέλεσμα το οποίο θα δημιουργεί μια όμορφη αίσθηση.

Ακολούθησε το mensdaily.gr σε facebook instagram

- Advertisment -spot_imgspot_img
Γρηγόρης Γόγολος
Γρηγόρης Γόγολος
Bartender | Εργάζομαι στον ευρύτερο κλάδο της εστίασης ως hospitality consultant. Τα τελευταία χρόνια έχω τη θέση του bar manager στο Whope cocktail bar, στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, συνεργάζομαι με την εταιρεία κατασκευής επαγγελματικού εξοπλισμού Johny, στην οποία έχω τη θέση του brand representative.
- Advertisment -spot_img

Δημοφιλή

Affogato – Καφές ή γλυκό;

Music makes the people come together

Recent Comments